¨la Caixa¨ is wereldwijd één van de grootste ondersteuners van sociale projecten. Zij focust zich op projecten gerelateerd aan armoede, onderzoek en gezondheid, onderwijs en cultuur en wetenschap, op nationaal en internationaal niveau. De samenwerking met de Cruyff Foundation is een onderdeel van een driehoeksverband met de La Caixa Foundation (Obra Social ´la Caixa’). Gezamenlijk realiseren zij van 2016 tot 2021 15 nieuwe Cruyff Courts in Catalonië. Samen willen zij de sociale inclusie van kinderen in kansarme gebieden vergroten, met daarbij de focus op het aanbieden van sport voor kwetsbare jongeren.

De eerste resultaten van deze samenwerking werden in 2016, 2017 en 2018 al duidelijk zichtbaar. Zo werden er nieuwe Cruyff Courts aangelegd in de steden Pobla de Segur, Badia del Vallés, Martorell, Sant Guim de Freixenet en Fuentealbilla, respectievelijk geopend door Carles Puyol, Sergio Busquets, Hristo Stoichkov, Gerard Piqué en Andrés Iniesta, allen legendarische (ex)-spelers van FC Barcelona. Ook de komende jaren zullen er nieuwe Cruyff Courts worden aangelegd met ondersteuning van spelers uit het eerste elftal en helden uit het verleden.

Daarnaast is er een aparte samenwerking met de Cruyff Foundation voor het realiseren van nog 13 Cruyff Courts in de rest van Spanje.