Sport en spel zijn belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Op basis van deze visie heeft Johan Cruijff in 1997 de Cruyff Foundation opgericht. Sport maakt kinderen fitter, leert ze met elkaar omgaan en helpt bij hun persoonlijke ontwikkeling. Helaas krijgt niet ieder kind de kans om genoeg te bewegen, bijvoorbeeld door een gebrek aan ruimte.

Met drie pijlers: sport projecten voor kinderen met een beperking, het inrichten van sportieve buitenruimte en maatschappelijke sportprogramma's geven we kinderen de ruimte om te sporten en bewegen én zich te ontwikkelen. We doen dit wereldwijd. Het is overal ter wereld noodzakelijk om kinderen gezond te houden en om ze samen te laten leven in deze vaak complexe maatschappij. We werken hierbij vanuit de waarden van Johan: professioneel, eigenwijs, betrokken, positief, verbindend, toegankelijk en gepassioneerd.

Ons doel is zoveel mogelijk kinderen de ruimte te geven om te sporten en bewegen, waarbij we speciale aandacht hebben voor kwetsbare kinderen en we duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Om onze doelstellingen te verwezenlijken werken we graag samen. Zo werken we op een duurzame manier en vergroten we onze impact op de volgende vier thema’s:

  • Gezondheid
  • Sociale cohesie
  • Persoonlijke ontwikkeling
  • Participatie

Onze maatschappelijke relevantie is groter dan ooit. Kinderen zitten steeds meer achter een scherm, ze bewegen te weinig en spelen minder buiten. Hun wereld wordt individualistischer en overgewicht neemt toe. Daarnaast zijn er plekken op de wereld waar veel armoede, drugsmisbruik en gender discriminatie is. Hierdoor krijgen kinderen niet de kans om het maximale uit zichzelf te halen of belanden zelfs op het verkeerde pad.

Voor al deze kinderen kan sport voor verandering zorgen. Sport is namelijk een universele taal voor kinderen, ongeacht hun achtergrond, cultuur, religie of beperking. Sport zorgt voor persoonlijke ontwikkeling, zelfvertrouwen en verbinding. Iets waar ieder kind, waar ook ter wereld, recht op heeft. Daarom geeft de Cruyff Foundation kinderen de ruimte. Om ze in beweging te brengen én te houden.