De Cruyff Courts zijn veilige ontmoetingsplekken in vaak armere wijken waar kinderen en jongeren kunnen sporten. Dankzij een unieke samenwerking met het Jeugdfonds Sport & Cultuur worden er nu ook culturele en creatieve activiteiten op de Cruyff Courts georganiseerd. Het project Cultuur@CruyffCourts legt de verbinding tussen sport en cultuur, zodat nóg meer kinderen zich kunnen uitleven op de Cruyff Courts.

Cultuur@CC.png#asset:8922

Kinderen krijgen naast het al bestaande sportaanbod op de Cruyff Courts de mogelijkheid om kennis te maken met culturele activiteiten zoals rappen, dj-en, dansen en vloggen. Zo wordt het culturele aanbod concreet en bereikbaar. Het project is waardevol voor de fysieke en mentale ontwikkeling van de kinderen. Dat is niet alleen fijn voor het kind, maar ook voor het gezin, op school, de buurt en uiteindelijk de hele samenleving.

Hoe werkt Cultuur@CruyffCourts?

Cultuur wordt door veel ouders, kinderen en jongeren ervaren als abstract en ver van m’n bed. Via Cultuur@CruyffCourts kunnen (kansarme) kinderen en jongeren van 8 tot 15 jaar kennismaken met allerlei culturele activiteiten op de Cruyff Courts. Zo verlagen we ook de drempel naar structurele deelname bij culturele aanbieders in de buurt. En is er thuis geen geld om op les te gaan? Dan betaalt het Jeugdfonds Sport & Cultuur!

Wat gaan we doen?

In 2019 gaat Cultuur@CruyffCourts op 14 verschillende Cruyff Courts door het hele land van start en in 2020 komen daar nog eens 14 Cruyff Courts bij. Op de Cruyff Courts vinden 8 weken lang allerlei verschillende culturele activiteiten plaats waar kinderen en jongeren aan mee kunnen doen. Zo maken ruim 1.120 kinderen kennis met sport en cultuur in hun eigen buurt.

We doen het samen

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur maakt het mogelijk dat kinderen en jongeren met weinig geld, tóch lid kunnen worden van een sportclub of aan dans, muziek of iets anders creatiefs kunnen doen. Voor die kinderen betaalt het fonds de contributie of het lesgeld. Dit doen zij omdat sport en cultuur helpen een kind zich fysiek, mentaal en sociaal optimaal te ontwikkelen. Dat is niet alleen belangrijk voor de ontwikkeling en toekomst van het kind, maar ook voor het gezin en uiteindelijk de samenleving.

De realisering van Cultuur@CruyffCourts wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij en het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Logo Jeugdfonds Sport & Cultuur