08 01 Bullet Ray

Iedereen doet mee

Juist voor kinderen met een beperking is bewegen en sporten extra belangrijk. Niet alleen voor hun gezondheid, maar ook om anderen te ontmoeten en zelfvertrouwen te krijgen. In coronatijd wordt dat er niet makkelijker op. Voor ons een mooie challenge om te kijken wat er – coronaproof – nog wél kan. Heel veel!

Lees meer

Beweegvideo’s voor kinderen met een beperking. 3 nieuwe Speciale Cruyff Courts: in Nederland, Verenigd Koninkrijk en Japan. Sportieve clinics: van schuiftafeltennis tot zwemmen. Paralympische zwemmers TeamNL klaar voor Spelen Tokio. Surfs’ Up en Fitkids

08 02 Beweegmee

#Beweegmee

Samen met leerkrachten uit het speciaal onderwijs maken we tijdens de eerste lockdown 16 beweegvideo’s voor kinderen met een beperking. Dansen met Anouk Hoogendijk, Tika Taka met framevoetballer Tijmen, rolstoelbasketballen met Bo Kramer of coole trucs oefenen met pannakoning Soufiane Touziani. En natuurlijk gaat het er niet om dat de oefening perfect uitgevoerd wordt, maar om plezier maken en lekker bewegen.

Bekijk video
Blue bg

3 Speciale Cruyff Courts

In 2020 kwamen er 3 spiksplinternieuwe Speciale Cruyff Courts bij: in het Verenigd Koninkrijk, Nederland en… Japan!

08 05

Adachi-ku 🇯🇵

Het eerste Japanse Special Cruyff Court opent op 1 november in Adachi-ku, een wijk in Tokio. Het SCC ligt bij een Community Sports Center, midden in Adachi-ku. Er werd al veel gesport, maar een aanbod voor jongeren met een beperking was er nog niet. Nu worden er activiteiten georganiseerd voor de kinderen van verschillend speciaal onderwijs in de buurt.

08 06 Goodman

Dorothy Goodman School 🇬🇧

Een hele mooie dag half januari in het Verenigd Koninkrijk: het allereerste SCC is een feit. Kinderen van de Dorothy Goodman School (Leicestershire) gaan lekker sporten op het Cruyff Court direct naast hun school, wat helemaal is afgestemd op wat ze nodig hebben. De afgelopen 2 jaar is er hard gewerkt aan deze unieke en veilige speelplek. Dit SCC werkt samen met lokale sportorganisaties. Het SCC is er gekomen met steun van de spelers van de People’s Postcode Lottery.

08 07

Den Haag 🇳🇱

In het Haagse stadsdeel Escamp opent ambassadeur Frank Rijkaard samen met beoogd Invictus-deelnemer Ronald van Dort en wethouder Hilbert Bredemeijer SCC Steenwijklaan. Het Cruyff Court ligt tussen scholen en naast de sportaccommodatie van HKV/Ons Eibernest. Het heeft een rolstoelvaardigheidparcours, een basketbalveldje met een in hoogte verstelbare basket en een pannaveldje. Tof!

08 08

Clinics: van schuiftafeltennis tot zwemmen

We ondersteunen verschillende sportbonden. Samen willen we dat zoveel mogelijk kinderen en jongeren met een beperking in aanraking komen met sport en de kans krijgen zich hierin te ontwikkelen. Dat kan op allerlei niveaus: van enthousiaste workshops, sportstimulering projecten tot talentherkenning programma’s richting de Paralympische Spelen. We lichten er 2 sporten uit: tafeltennis en zwemmen.

Lees meer

We ondersteunen talentprogramma’s en breedtesportprogramma’s met Atletiekunie, Nederlandse Basketbalbond, Koninklijke Wielrenunie, KNVB (voetbal), KNZB (zwemmen), Nevobo (volleybal), NSKIV (skiën), NTTB (tafeltennis), Boccia (via Gehandicapten Sport Nederland) en Goalball (via Gehandicapten Sport Nederland)

08 09

Tafeltennis

Samen met de Nederlandse Tafeltennis Bond (NTTB) zijn we de motor achter Regionale Trainings Centra (RTC’s), voor tafeltennistalenten. Het aantal RTC’s staat op 4: in Rotterdam, Venray, Amsterdam en Hilversum. Ook tafeltennis als breedtesport is een gezamenlijk speerpunt. In 2020 is de NTTB gestart met een innovatiefonds gericht op schuiftafeltennis. Bij schuiftafeltennis is er geen net, maar een boarding aan de zijkanten en is het juist de bedoeling dat de bal contact blijft houden met de tafel.

08 07 Extra Beeld SCC Morgenstond

Zwemmen

Met de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) ondersteunen we verschillende programma’s zoals het werven van sporters, het opleiden van jonge talenten. De KNZB organiseert open trainingen voor kinderen en jongeren met een beperking.

08 12 Extra beeld Surf s UP 2019 03

Paralympics Tokyo

Er staat een zeer talentvol team klaar voor de Paralympics: een mix van sporters die via de Johan Cruyff Foundation-selectie en junioren/jeugdselectie zijn doorgestroomd naar de topsport, zoals zwemster Liesette Bruinsma. Het is een geweldige spin-off van een jarenlange samenwerking om paralympisch talent op te leiden. In de JCF-selectie zitten op dit moment 12 jongens en meiden (14+).

Lees meer

Op de Paralympics Rio 2016 won de blinde zwemster Liesette Bruinsma 5 medailles, waarvan 2x goud! Daarmee was de toen 16-jarige Friezin onze meest succesvolle sporter tijdens de Paralympische Spelen.

Surfs UP 2019 05

Samen met anderen

We werken nauw samen met (inter)nationale initiatieven en stichtingen die zich net als wij inzetten voor kinderen en jongeren met een beperking. We zoomen in op Surf’s Up en Fitkids.

Surfs UP 2019 04

Surf's Up

Deze tweedaagse introductie-surfcursus is voor mensen met een lichamelijke beperking. De eerste editie op het Scheveningse strand was een groot succes! 18 deelnemers in verschillende categorieën (prothese, CP, visueel en rolstoelgebonden), genieten samen met instructeurs en vrijwilligers van een perfecte surfdag. In de zomer van 2021 is er een nieuwe editie. Surf’s Up is een initiatief van Unlimited Possibilities Adaptive Sports en wordt behalve door de JCF ook ondersteund door surfschool The Shore.

Bekijk video
Fit Kids Open Dag 2019

Fitkids

Aan Fitkids doen bijvoorbeeld kinderen met astma, taaislijmziekte, downsyndroom, diabetes, jeugdreuma, autisme, DCD of een aangeboren hartafwijking mee. Fitkids trainen en bewegen een half jaar tot een jaar onder begeleiding van een (kinder)fysiotherapeut. Het uiteindelijke doel is om naar een sportclub door te stromen. Het afgelopen jaar deden 4.500 kinderen mee aan het Fitkidsprogramma. Fitkids wordt op meer dan 165 locaties in Nederland gegeven.