Gepubliceerd op 18 juni 2021

Het belang van een rolmodel in de wijk is groot, vooral voor jonge meiden. Kim heeft dat zelf ervaren als Hero en inspireert nu de volgende generatie meiden in Tilburg.

"Als coach onderschat je de rol die je hebt voor jongeren. Je gaat op in de dagelijkse werkzaamheden en ziet jezelf niet zo snel als rolmodel, omdat het onderdeel is van je werk. Maar het belang van (vrouwelijke) rolmodellen is zo groot. Dat realiseer ik me omdat ik zelf mee heb gedaan aan Heroes of the Cruyff Courts en op keek naar mijn coach, Debby. Ik denk dat zij zich niet bewust is van de rol die zij voor mij heeft gespeeld. Door die ervaring realiseer ik wat ik kan betekenen voor jongeren in mijn rol als coach."

Kim Broers afbeelding

In 2014 deed Kim mee aan Heroes of the Cruyff Courts in Tilburg en was destijds 18 jaar oud.

"Na Heroes of the Cruyff Courts ben ik bij Debby blijven hangen als vrijwilliger voor de gemeente, heb ik deelgenomen aan het Citytrainer programma, mijn afstudeerstage voor gemeente Tilburg mogen doen, opgeleid tot Cruyff Foundation Coach en nu ben ik Champion binnen het adidas Breaking Barriers project. Dit is allemaal voortgekomen uit mijn deelname aan Heroes of the Cruyff Courts! Mijn netwerk heb ik daar echt aan te danken."

Op 4 juni, 7 jaar later, ontving Kim haar certificaat als Cruyff Foundation coach en draait ze haar eigen Heroes of the Cruyff Courts project met een groep van 7 meiden. "Ik wil de meiden in hun kracht zetten en rolmodellen creëren. Al kan ik één van hen helpen op de manier waarop Debby dat voor mij heeft gedaan, dan ben ik tevreden. Ik heb de voordelen ervaren en wil hen deze kans ook bieden."


Verhaal gaat verder onder de foto.

B0012301

De Cruyff Foundation voert het adidas Breaking Barriers Gender Equality project uit in Nederland. Samen met 4 vrouwelijke rolmodellen (Champions/Cruyff Foundation Coaches) in Tilburg, Gemeente Zuidplas, Roermond en Hoorn zetten wij ons in voor gendergelijkheid in de sport.

"Ik zie nog steeds ongelijkheid in de sport en dat wil ik veranderen. Twee jaar geleden ben ik de eerste vrouwelijke hoofdtrainer van een jongensteam geworden. Nog steeds ervaar ik dat mensen eerder naar mijn assistent-trainer gaan, wat een witte man van middelbare leeftijd is, dan naar mij. De mannen ontvangen sneller vertrouwen in hun kennis en kunnen als voetbaltrainer dan vrouwen. Ik kan begrijpen dat andere vrouwen dit als een drempel zien, ook ik moet die strijd voeren met sommige mensen. Sport is nog steeds een mannenwereld waar nog maar weinig rekening gehouden word met vrouwen die ambities hebben binnen de sport."

De coaches hebben verschillende webinars gevolgd over het onderwerp gender en hoe ze zich in kunnen zetten voor meer gender gelijkheid. "adidas Breaking Barriers heeft mij nog bewuster gemaakt dat er nog veel te winnen valt voor vrouwen in Nederland. Ik heb ingezien welke privileges er zijn, vooral die van de witte man. Maar ook van de privileges die ik zelf heb en hoe ik die kan gebruiken om anderen in hun kracht te zetten. Ik heb meer know-how gekregen over hoe ik het gesprek aan moet gaan om het onderwerp bespreekbaar te maken en mensen aan het denken te zetten."

De Heroes die Kim begeleid zullen in augustus 2021 hun event organiseren op Cruyff Court Noord in Tilburg.