Gepubliceerd op 28 juli 2021

De Cruyff Foundation zet zich in voor gendergelijkheid in de sport. Dit doen wij onder andere met het adidas Breaking Barriers Gender Equality project dat wij uitvoeren in Nederland. Aukje – Cruyff Foundation Coach op het Cruyff Court in Roermond – is een rolmodel voor de meiden op 'haar' Cruyff Court.

Aukje is als jongerenwerker actief in Roermond bij het Cruyff Court in de wijk Donderberg. "Als jongerenwerker ben en wil ik een verbinder zijn. Een stabiele factor in een onrustige omgeving die altijd in het belang van de jongeren denkt, onbevooroordeeld en te vertrouwen is en af en toe wijs advies geeft. Aliyah is één van de meiden waar ik op kan rekenen. Ik ben er voor haar, maar zij ook voor mij. Ze helpt mij bij activiteiten en ze doet nu mee aan Heroes of the Cruyff Courts. We weten wat we aan elkaar hebben en helpen elkaar op welke manier dan ook. Daarnaast lachen we ook veel samen en is het altijd gezellig.

Adidas Breaking Barriers JCF Champions Raymond van Olphen bullet ray 2021 Roermond Aukje60 klein


Meiden weerbaarder maken

Aukje begeleidt een groep meiden tot Heroes of the Cruyff Courts. Het doel? Jongeren een rolmodel laten zijn en ze langdurig betrokken houden bij zowel de wijk als het Cruyff Court. Met het Heroes of the Cruyff Courts project ligt de focus van Aukje op meiden. "Ik wil de meiden weerbaar maken tegen de wereld. Dat klinkt wat enthousiast, maar simpele dingen zoals voor jezelf opkomen en jongens aanspreken op hun gedrag kan meiden enorm helpen in hun ontwikkeling.”

Aliyah is een van deze Heroes: "Toen Aukje vertelde over dit project leek het me leuk om deel te nemen. Ik heb zelf nog niet zo veel drempels ervaren, maar vroeger mocht ik niet van jongens mee doen omdat ik een meisje ben. Sinds ik zelf voetbal heb ik meer zelfvertrouwen gekregen en durf ik wel tegen jongens te spelen.”

Samen gaan de Heroes een voetbaltoernooi organiseren: “Ik wilde juist het event organiseren voor jongens én meiden. Alleen de rest van de Heroes wilden dat niet. Ik snap het wel, want niet alle jongens zijn leuk om tegen of mee samen te voetballen. We hebben met z'n allen besloten om het event alleen voor meiden te organiseren. Dan kunnen alle meiden deelnemen en zich prettig voelen op ons event."

Aukje vertelt: “Het is heel tof dat de meiden iets terug willen doen voor andere jongeren in de wijk. Heroes of the Cruyff Courts draagt bij aan de talentontwikkeling van de jongeren, hierdoor ontdekken ze wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. Je ziet de jongeren in dit project groeien. Je gaat een verbintenis met elkaar aan, waardoor je elkaar ook beter leert kennen.”


adidas Breaking Barriers

De Cruyff Foundation voert het adidas Breaking Barriers Gender Equality project uit in Nederland. Hierbij focussen wij ons op om meiden nog meer in hun kracht te zetten door het creëren van meer vrouwelijke rolmodellen. Het afgelopen jaar heeft Aukje clinics kunnen volgen: “Met adidas Breaking Barriers heb ik fijne tools geleerd om bepaalde, soms lastige, onderwerpen bespreekbaar te maken."

Verhaal gaat verder onder de foto.

Adidas Breaking Barriers JCF Champions Heroes Aukje Raymond van Olphen bullet ray 2021 Roermond 31 klein

Jongerenwerkers zijn essentieel

Op elk Cruyff Court werken we samen met diverse welzijnsorganisaties om de ontwikkeling en sociale cohesie van jongeren op en rondom een Cruyff Court te versteken. Want een Cruyff Court is meer dan alleen een voetbalveldje. Jongerenwerkers, buurtsportcoaches: ze geven aandacht aan jongeren en maken met hen een sterkere, leukere en veilige buurt. Het is dus van essentieel belang.

Jongerenwerkers doen groepswerk maar moeten ook op individueel niveau iemand kunnen helpen. "Soms is de hulp die wij bieden heel praktisch en help je een jongere naar een vereniging omdat ze bijvoorbeeld de financiële middelen niet hebben. Dan kunnen wij een aanvraag doen bij een sportfonds. Je bent een vertrouwenspersoon op een heel laagdrempelig niveau voor jongeren, ze kunnen alles met mij bespreken van situaties op school tot thuis."