Gepubliceerd op 14 mei 2024

Cruyff Courts zijn voor jongeren zoals Adam (13 jaar) een plek om zich verder te ontwikkelen. Cruyff Foundation Coaches - buurtsportcoaches en jongerenwerkers – bieden verschillende programma’s aan, waaronder Heroes of the Cruyff Court. Adam deed daar met zijn vrienden aan mee en samen organiseerden zij voorrondes van FC STRAAT voor de hele wijk.

“Je ziet dat zijn zelfvertrouwen groeit en hij durft het voortouw te nemen,” vertelt Joost Hogerwerf, die als sociaal werker sport werkzaam is bij Welzijnskwartier. Adam is 13 jaar, woont in Katwijk en doet vaak mee met de activiteiten die Joost en zijn collega’s organiseren. Zo ook aan Heroes of the Cruyff Court. “Dat je zelf een toernooi organiseert, een landelijk FC STRAAT toernooi. Ja, dat is wel écht vet!”

FC STRAAT Katwijk 2024 Karin Dereadt 43

Band tussen coaches en jongeren

“Adam is vijf jaar geleden in Katwijk komen wonen en sindsdien zien we elkaar zo’n twee keer per week. Gewoon buiten, of tijdens de activiteiten die wij organiseren,” vertelt buurtsportcoach Joost. 

Buurtsportcoaches en jongerenwerkers hebben een belangrijke functie voor jongeren. Door onder andere sport als middel te gebruiken komen ze op een laagdrempelige manier met elkaar in contact en weten ze wat er speelt in een wijk. Dit draagt bij aan een sterkere, leukere en veiligere buurt. De afgelopen jaren hebben Adam en Joost een sterke band opgebouwd. Adam vertelt hierover: “Ik weet dat als er iets is, ik altijd naar Welzijnskwartier kan komen. Ook als er bijvoorbeeld op school of thuis iets is gebeurd.”

Welzijnskwartier is werkzaam in de duin- en bollenstreek en houdt zich onder andere bezig met preventie, advies, ondersteuning, gezonde leefstijl (Sport en Bewegen), participatie en integratie. Een van de locaties waar zij actief zijn is het Cruyff Court in Katwijk. Joost: “Op een gewoon speelveld, bijvoorbeeld een grasveld bij een speeltuin, merken wij dat we onze regels, onze gedragsnormen en waarden, niet goed kunnen toepassen. Op bijvoorbeeld een Cruyff Court kunnen we dit beter overbrengen. Zo worden jongeren naar huis gestuurd als ze te ver gaan. Ze zijn dan die dag niet meer welkom. De dag daarna mogen ze natuurlijk gewoon weer meedoen.”

FC STRAAT Katwijk 2024 Karin Dereadt 58

Heroes of the Cruyff Courts

Het programma Heroes of the Cruyff Courts richt zich op jongeren die – onder begeleiding van een Cruyff Foundation Coach - een evenement organiseren op het Cruyff Court. De jongeren organiseren alles zelf in acht weken tijd: van een wedstrijdschema maken tot sponsoren werven. 

Adam behoort inmiddels ook tot één van de Heroes of the Cruyff Courts en hij heeft hier veel van geleerd: “Elke week gingen we in groepjes werken aan het evenement. Mijn vrienden en ik mochten veel dingen zelf doen. Zo moesten we spullen kopen, wedstrijdschema’s maken, side-events bedenken, kinderen uitnodigen en zelf fluiten. Ik vond het leren fluiten en alles zelf moeten regelen het leukste!”

Joost vertelt hierover: “Tijdens het fluiten heeft Adam geleerd om met kritiek vanuit de spelers om te gaan. Als wij fluiten en de jongeren zijn het niet eens met de keuze die gemaakt wordt, dan laten ze dat wel even horen. Wij vonden het goed om ze zelf te laten ervaren hoe dat is als je zelf de scheidsrechter bent.” Op de vraag of Adam vanaf nu anders tegen Joost en collega’s gaat doen tijdens het fluiten antwoordt hij lachend: “Haha, nee!”.

FC STRAAT Katwijk 2024 Karin Dereadt 12