Gepubliceerd op 13 maart 2024

Voor kinderen zoals Likuwe Marasi (12) bieden Cruyff Courts een plek om samen te komen, te sporten, spelen en groeien. In de sloppenwijk Nyanga, Kaapstad, ligt zijn Cruyff Court. Bekijk de video met zijn persoonlijke verhaal.

Likuwe Marasi, 12 jaar oud, dribbelt met een lach behendig over het Cruyff Court in Kaapstad. Likuwe voetbalt graag en speelt daarom ook mee in het ontwikkelingsteam Phuhla onder 13. Dit is een amateurvereniging in het Nyanga-stadion. Naast het voetballen bij Phuhla is hij regelmatig te vinden op zijn Cruyff Court. Dit biedt goede afleiding van al het geweld wat er in de wijk rondom het Cruyff Court plaatsvindt.

“Mijn buurt is niet echt een plek waar je je thuis voelt. Er is veel geweld. Er is veel pijn”

Likuwe vertelt dat er veel geweld en pijn is in zijn wijk. Mensen stelen, vechten op straat en zelfs kinderen worden hierin betrokken. Likuwe probeert eerlijk en goed te zijn.

DSC09912

Meer dan een speelveld

In 2017 is het Cruyff Court onder begeleiding van Danny Cruijff en ambassadeur Ronald Koeman geopend. Het Court werd al snel meer dan een voetbalveld voor de kinderen uit de wijk. Het Cruyff Court biedt ze een veilig plek waar ze kunnen groeien. Dit benadrukt Likuwe ook:
“Het Cruyff Court is meer dan een voetbalveld. Het is een kans om te groeien.”

Sinds de aanleg van het Cruyff Court is heeft voetbal de buurt veranderd volgens Likuwe. Op het Cruyff Court leren de kinderen respect voor elkaar te hebben. Waar ze voorheen met elkaar vochten, staan ze vandaag de dag met elkaar te voetballen.

DJI 20230628160820 0016 D

Focus op meer projecten in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een focus gebied voor de Cruyff Foundation. Sport en spel is hiervoor veel kinderen en zeker voor hen met een handicap, niet vanzelfsprekend. Momenteel zijn er 7 (Speciale) Cruyff Courts en diverse speciale faciliteiten voor kinderen met handicaps. In november 2024 worden er weer nieuwe Cruyff Foundation Coaches opgeleid. De komende jaren wil de Foundation hier blijven groeien met de ambitie van bijna 20 Cruyff Courts en meerdere gehandicapten voorzieningen in 2030 aldaar. Goede lokale partners maken deze groei mogelijk. De projecten in Zuid-Afrika worden momenteel ondersteund door de Ndlovu Care Group, Afrika Tikkun, AFAS Foundation, Friends of Bambanani en Fijn Event.

Bijdragen aan deze groei? Mail dan naar farid@cruyff-foundation.org

Het Cruyff Court in Kaapstad zal komende 2 jaar gerenoveerd worden, hiervoor zijn wij nog op zoek naar partners.

Wij zetten voort wat Johan Cruijff begon. #CruyffLegacy#CreatingSpace

Bekijk hier de video met Likuwe zijn verhaal: