Gepubliceerd op 13 december 2021

210.000 jongeren deden het afgelopen jaar mee aan 4000 activiteiten in hun eigen buurt. De Winter & Summer Games zijn een initiatief van ons in samenwerking met de Krajicek Foundation en Sociaal Werk Nederland.

Door sport, spel en ontmoeting komen jongeren uit aandachtswijken op een positieve manier in beweging. De jongeren zetten met behulp van lokale organisaties zelf de activiteiten op in hun eigen buurt, variërend van bootcamps en obstacle runs tot danslessen. Precies een jaar geleden, op 8 december 2020, erkende demissionair minister-president Rutte dat jongeren het extra zwaar hadden door de lockdown, met eenzaamheid, mentale problemen en minder bewegen tot gevolg. Er kwam een plan met extra geld voor speciale activiteiten: eerst de Winter Games en vervolgens ook de Summer Games. Buurtsportcoaches en jongerenwerkers kregen de kans om extra sport- en spelactiviteiten in de wijk te organiseren, in een donkere en uitzichtloze tijd waarin bijna niks kon. En met succes, er zijn ruim 210.000 jongeren bereikt. Meer dan de helft hiervan zijn jongeren die voor het eerst meededen met lokale buurtinitiatieven.

Sociaal Werk Nederland, de Krajicek Foundation en de Johan Cruyff Foundation hebben als initiatiefnemers van de Winter & Summer Games met een minimaal budget in razend korte tijd sport- en spelactiviteiten in de buurt opgezet om jongeren te bereiken. Zij hebben laten zien hoe je met sport en spel deze groep op een positieve manier kunt bereiken en betrekken in hun eigen buurt. Jongeren ontmoeten elkaar en komen zo in contact met rolmodellen en hulpverleners in de buurt. Dit biedt perspectief aan jeugd voor wie sociale activiteiten, sport en bewegen niet altijd vanzelfsprekend zijn. 87,5 procent van de 4.000 activiteiten is door de jongeren zelf mede geïnitieerd en georganiseerd.

Niels Meijer, directeur van de Johan Cruyff Foundation: “We zijn helaas nog niet af van corona en dat voelen we ook in de buurt. Het heeft grote gevolgen voor het welzijn van jongeren. Ik ben trots dat we met de Winter & Summer Games een bijdrage kunnen leveren aan extra activiteiten, mede georganiseerd door de jongeren uit de buurt.”

Foto 2 Summer Games