Gepubliceerd op 30 september 2021

What is happening in the UK?!! Gisteren openden we het Speciale Cruyff Court Jackie Groenen op Cumberland School vlakbij Manchester en vandaag.. opende FC Liverpool ster, aanvoerder van het Nederlands Elftal en Cruyff Foundation ambassadeur, Virgil van Dijk, zijn ‘eigen’ Speciale Cruyff Court op Pontville School, Lancashire, vlakbij Liverpool!

Virgil van Dijk, held van het Nederlandse voetbal, en ambassadeur van de Cruyff Foundation voetbalde als kind zelf op een Cruyff Court. Virgil zei tegen de kinderen: ‘Dit Cruyff Court gaat je op meerdere manieren helpen; Als voetballer, maar vooral als mens. Je krijgt te maken met teamwork, verliezen, verdedigen en winnen. Je zult ervan groeien en van genieten!”

Virgil was een logische match met dit project op Pontville School, in de buurt van Liverpool, omdat hij een sterke drive voelt om alle kinderen te helpen zich te ontwikkelen door sport. Pontville School is een co-educatieve, onafhankelijke gespecialiseerde woon- en dagschool voor kinderen met speciale onderwijsbehoeften in Lancashire.

Opening Special Cruyff Court Virgil van Dijk 6 klein

De Cruyff Foundation is wereldwijd actief en sinds 2009 ook in het Verenigd Koninkrijk. Eind dit jaar telt het Verenigd Koninkrijk meer dan 20 (Speciale) Cruyff Courts. De Speciale Cruyff Courts zijn aangepast aan de behoeften van kinderen met een handicap. Voorbeelden van aanpassingen aan de Cruyff Courts zijn onder meer het veldoppervlak, speciale faciliteiten en aangepaste sportuitrusting.

De Cruyff Foundation creëert ruimte voor kwetsbare kinderen over de hele wereld om te sporten en actief te kunnen zijn. Sport verbetert hun conditie, zorgt voor nieuwe contacten en helpt bij persoonlijke ontwikkeling.

Niels Meijer, directeur van de Cruyff Foundation vertelde: “Met dit Speciale Cruyff Court wordt ruimte gecreëerd voor de kinderen van deze school. Ruimte om te sporten en te spelen. Ruimte om te groeien. Ruimte om vrienden te maken. Ruimte om actief te zijn en hun fysieke en mentale gezondheid te verbeteren. Tegenwoordig is dit belangrijker dan ooit. We willen spelers van de Engelse ‘People’s Postcode Lottery’ bedanken, omdat zij deze Cruyff Courts via hun bijdrage aan de loterij mogelijk maken.’

Phil Jones, directeur van Witherslack Group, een toonaangevende aanbieder van specialistisch onderwijs in de UK waar Pontville School deel van uitmaakt reageerde: 'We zijn enorm trots op onze samenwerking met de Cruyff Foundation waarbij we geweldige ruimtes voor onze leerlingen creëren. Dit Cruyff Court op onze Pontville School is een faciliteit van wereldklasse en heeft al zo'n positieve impact gehad op zowel leerlingen als personeel. Het verschil dat zij hebben gemaakt werd vooral duidelijk in de eerste maanden van de pandemie. Toen onze scholen werden gevraagd open te blijven, hebben de Cruyff Courts een grote rol gespeeld bij het waarborgen van het welzijn van onze schoolgemeenschap, maar ook bij het bieden van het hoognodige plezier en vermaak. Onze ambitie is om onze samenwerking met de Cruyff Foundation voort te zetten en nog meer fantastische Cruyff Courts te realiseren.’

Na de opening gisteren van Speciale Cruyff Court Jackie Groenen op Cumberland School, een andere Witherslack Group School, kunnen we zeggen dat het een fantastische week is voor de Cruyff Foundation in het Verenigd Koninkrijk!

Opening Special Cruyff Court Virgil van Dijk 2 klein
Opening Special Cruyff Court Virgil van Dijk 8 klein