Gepubliceerd op 13 februari 2024

In het dorp Kedah in het noorden van Maleisië ligt Cruyff Court Felda Teloi Timur. Het Cruyff Court, omringd door kilometerslange palmplantages, is het 8e veld in Maleisië en werd in 2023 feestelijk geopend. Rondom het Cruyff Court wonen veel kinderen en jongeren die dagelijks sporten op het veld. Zo ook Syafa van 9 jaar en haar broer Syukur, die 11 jaar is.

Syafa is vaak te vinden op het Cruyff Court en beoefent verschillende sporten: “Op het veld speel ik voetbal, maar ook netball met mijn vrienden van school. Het is leuk om samen met hen te sporten.” Haar oudere broer Syukur, die het leukste aan het Cruyff Court vindt dat het van zacht kunstgras is gemaakt, heeft ook nog een mooi doel voor ogen. Hij vertelt: “Ik kom hier twee keer per week om te voetballen, want ik wil namelijk een profvoetballer worden als ik groot ben!”.

Maleisie 2023 Syafa Syukur

Kinderen uit de buurt worden gestimuleerd om naar het Cruyff Court te gaan en deel te nemen aan de sportactiviteiten, om te voorkomen dat ze op straat hangen en op het verkeerde pad terechtkomen. Cruyff Courts zijn veilige plekken waar kinderen en jongeren in beweging kunnen komen. In tegenstelling tot andere landen is er bij alle Cruyff Courts in Maleisië altijd iemand aanwezig om het veld in de gaten te houden. De beheerder doet het hek rondom het veld altijd 's avonds op slot. De aanleg van een Cruyff Court is slechts het begin, want ook in Maleisië zijn er Cruyff Foundation Coaches opgeleid die sportprojecten organiseren en Heroes of the Cruyff Courts in hun kracht zetten.

Cruyff Court FELDA Trolak Selatan in Perak

Op zo’n drie uur rijden, in de plaats Perak, woont Adam. Hij is 12 jaar en dagelijks te vinden op het Cruyff Court. “Ik speel hier met vrienden van school, maar ik heb ook nieuwe vrienden gemaakt uit het dorp hiernaast.”

Het Cruyff Court zorgt voor een gevoel van trots in de buurt. Zo vertelt Adam ook: “Ik vind het leuk om hier te spelen, omdat het veld zo mooi is.” Overal ter wereld ziet een Cruyff Court er hetzelfde uit: het veld is gemaakt van kunstgras met een gele middencirkel, blauw hekwerk en de oranje doeltjes. Naast dit Cruyff Court in Perak is een tribune gebouwd, waar vaak dorpsgenoten de kinderen en jongeren aanmoedigen. Overdekt, omdat de temperaturen in Maleisië zomers flink kunnen oplopen.

Maleisie 2023 Adam

Projecten in Maleisië

Toen Johan Cruijff Maleisië bezocht in 2012, opende hij het eerste Cruyff Court van het land in de stad Johor Bahru - gefinancierd door Yayasan Hasanah, een toonaangevende impactvolle stichting in Maleisië. De samenwerking met Yayasan Hasanah door de jaren heen heeft geleid tot een totaal van acht Cruyff Courts in Maleisië. We zijn enthousiast om in 2024 samen met Yayasan Hasanah verder te werken aan de opening van nog eens vier courts door het hele land.

Er valt nog veel te winnen op het gebied van sport, daarom is Maleisië ook een van de focuslanden van de Cruyff Foundation.

Meer weten over de projecten in Maleisië? Neem dan contact met ons op!

Opening Ceremony Cruyff Court Kuala Lumpur Maleisie 2 1