Gepubliceerd op 29 april 2022

Op dinsdag 26 april werd er gestart met het schilderen van het Creative Cruyff Court Rotterdam onder het viaduct bij de Breeweg in de wijk Hillesluis. Wethouder Christine Eskes van Volksgezondheid, Zorg, Ouderen en Sport hielp samen met Rotterdammer Soufiane Touzani het kunstenaarsduo Shon Price en Joram Roukes met de eerste verflaag.

Ter ere van haar 25-jarig jubileum komt de Cruyff Foundation met een reeks van Creative Cruyff Courts in 3 wereldsteden: Rotterdam, Londen en Barcelona. De Creative Courts staan symbool voor de noodzaak creatief ruimte te claimen om te sporten en spelen in verstedelijkte gebieden.

Creative Cruyff Court

Een Creative Cruyff Court is een sport- en speelplek én tegelijkertijd een kunstwerk. Naast een voetbal-en basketbalveld komen er ook calisthenics toestellen op de geschilderde, artistieke ondergrond. Wethouder Christine Eskes is blij dat de Cruyff Foundation deze verlaten Rotterdamse plek selecteerde voor haar Creative Cruyff Court.

“Met de aanleg van het Creative Court in Hillesluis wordt een weinig gebruikt stuk buitenruimte omgetoverd tot een fantastische speel- en sportplek. Een plek waar hopelijk, mede dankzij de programmering, veel gebruik van gemaakt gaat worden door Rotterdammers in de buurt” aldus de wethouder. Ook Rotterdammer, freestyle voetballer en Cruyff Foundation ambassadeur Soufiane Touzani is blij met de metamorfose die deze plek nu ondergaat. Samen trapten ze de start van de schildering af door de eerste verflaag aan te brengen.

Het creatieve ontwerp van het court, blijft nog even geheim. Het zal geen verrassing zijn, dat het kunstwerk verwijzingen naar Johan Cruijff, zoals zijn rugnummer 14, gaat bevatten. Het getalenteerde duo schildert de komende weken bijna non stop om eind mei een kleurrijk sportveld te kunnen presenteren.

Kick off Creative Cruyff Court Rotterdam ACTIE 2 fotografie Karin Deraedt

Johan Cruijff geloofde in de impact van sport en spel op de ontwikkeling van kinderen en jeugd. Daarom richtte hij in 1997 de Cruyff Foundation op en wordt er al 25 jaar ruimte gecreëerd voor kinderen om te sporten en spelen. Ruimte om te ontwikkelen, ruimte om vrienden te maken én ruimte waar kinderen hun fysieke en mentale gezondheid kunnen verbeteren.

Ook in de toekomst moet er ruimte blijven ​​om te sporten en spelen. Dit kan een hele uitdaging zijn aangezien de wereld steeds verder verstedelijkt. Er is steeds minder ruimte en met dat kleine beetje ruimte moet creatief omgegaan worden. De sportplek onder het viaduct bij de Breeweg wordt de komende weken getransformeerd tot Creative Court en laat zien dat er altijd ruimte is om te sporten en spelen, zolang je denkt in kansen.

Op zondag 1 mei worden kinderen en jongeren uitgenodigd om mee te verven. De DreamCourts workshops zijn tussen 10.00 uur en 17.00 uur en vooraf aanmelden is niet nodig. Het Creative Court wordt 25 mei a.s. in de middag met een ‘sport- festival’ geopend. Hierna zal Sportbedrijf Rotterdam coördinatie op de sportprogrammering verzorgen. Het Creative Cruyff Court wordt toegevoegd aan het Cruyff Court Feyenoord.

Kick off Creative Cruyff Court Rotterdam SOUFIANE EN KUNSTENAARS fotografie Karin Deraedt

Over DreamCourts en haar kunstenaars

DreamCourts is een initiatief van kunstenaars Joram Roukes en Shon Price. Zij voorzien outdoor sportvelden van een levensgroot kunstwerk. Hierbij betrekken ze lokale jongeren door middel van schilder workshops om een gevoel van eigenaarschap te creëren.