Gepubliceerd op 21 september 2020

Voor topvolleybalster Celeste Plak is de wereld van Johan Cruijff dichterbij dan je in eerste instantie zou denken. Zo heeft ze aan het Johan Cruyff College gestudeerd, opende ze in 2019 al een Schoolplein14 en beheerst ze regel 5: Durf iets nieuws te doen als geen ander. Celeste Plak voegen we vanaf vandaag dan ook toe aan het illustere rijtje ambassadeurs van de Cruyff Foundation.

Toen Celeste nog in Nederland volleybalde volgde ze een opleiding aan het Johan Cruyff College in Nijmegen (waar ze ook ambassadeur van is). Een opleiding die haar de kans gaf om naast een leven als topsporter ook nog te kunnen studeren. Ook mocht ze samen met haar broer Fabian Plak in 2019 een gloednieuw SchoolPlein14 openen bij Basisschool St. Barbara, gelegen in hun geboorteplaats Tuitjenhorn.

“9 jaar geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met de wondere wereld van de Johan Cruyff Family. De Open Dag, waar ik als tiener bij mocht assisteren, heeft toen zo’n diepe indruk op mij gemaakt dat ik vanaf dat moment wist dat ik me ‘later’ graag intensiever voor de Foundation zou willen inzetten. Dat ik nu als ambassadeur ben gevraagd voelt dan ook als een enorm grote eer en een droom die uitkomt. Samen met de Cruyff Foundation hoop ik een lach op de gezichten van vele kinderen/jongeren te toveren! Ik heb er in ieder geval heel veel zin in!”, aldus Celeste.

Niels Meijer, directeur van de Cruyff Foundation: "Als Cruyff Foundation richten wij ons op een grote diversiteit aan sportactiviteiten en hechten er belang aan dat onze ambassadeurs hier op aansluiten en deze verrijken. We kennen Celeste al jaren als een typische 'Cruyffiaan' en een waanzinnig mooi voorbeeld voor de jeugd. Woensdag zal ze daarom al gelijk van de partij zijn bij onze Open Dag On Tour waarop we 20 locaties in het hele land aan doen!"

Nu al een rijke carrière

Als jonge volleybalster begon Celeste haar carrière in Tuitjenhorn bij Volleybalvereniging De Boemel. Hier viel ze positief op en kreeg ze als 13-jarige een kans bij de Oranje jongeren. Haar carrière kwam in een stroomversnelling terecht. Nadat ze nog bij twee clubs in Nederland had gevolleybald, verruilde ze de Nederlandse volleybalcompetitie voor de Italiaanse. Ze verhuisde in 2014 naar Volley Bergamo en in 2016 vertrok ze naar Igor Gorgonzola Novara, een grote naam in het Italiaanse volleybal. Hier werd ze in haar eerste jaar gelijk kampioen van Italië. Na 5 mooie jaren verruilde ze de Italiaanse competitie voor de Turkse, om te gaan spelen bij Aydın Büyükşehir Belediyespor.

Tijdens haar avonturen in Nederland, Italië en Turkije groeide Celeste uit tot een vaste waarde in het Nederlandse vrouwen volleybalteam. Samen met de Oranje Dames won ze in 2015 en in 2017 zilver tijdens de Europees Kampioenschappen Volleybal en werd ze in Rio de Janeiro 4e tijdens de Olympische spelen van 2016.

Celeste bij de Open Dag On Tour woensdag 23 september

Celeste is aanstaande woensdag ook aanwezig bij de 20e editie van de Open Dag On Tour. Samen met onze ambassadeurs trekken wij het land in en gaan we langs 20 plekken om samen te sporten, bewegen en plezier te maken. Tijdens deze corona-proof variant van de Open Dag bezoeken wij scholen uit het speciaal onderwijs, instellingen, verenigingen en Cruyff Courts die al jaren bij de Open Dag betrokken zijn. Naast deze 20 plekken ontvangen nog eens 60 locaties een rijk gevuld sportpakket, zodat we zoveel mogelijk kinderen in beweging brengen.  

We doen dit samen met onze ambassadeurs Frank Rijkaard, Bibian Mentel, Sjaak Swart, Esther Vergeer, Soufiane Touzani, Johnny de Mol, Marlou van Rhijn, Evelien de Bruijn en vele anderen. Daarnaast worden er op de locaties diverse clinics gegeven; van rolstoelbasketbal tot skiën en van tafeltennis tot RaceRunning.

Celeste Plak Still vierkant