Gepubliceerd op 4 mei 2021

Voor het eerst in 130 jaar is de opzet van het Schoolvoetbal veranderd, de KNVB biedt vanaf 23 april een alternatief aan: ‘Schoolvoetbal - in de klas!’. De Cruyff Foundation is maatschappelijk partner van deze speciale editie.

‘Schoolvoetbal - in de klas’ vindt volledig in de eigen klas plaats. Om de klassen, leerkrachten en scholen toch in aanraking te brengen met (school)voetbal, biedt de KNVB dit schooljaar een uniek alternatief aan waarin groepen in het basisonderwijs gezamenlijk een (voetbal)opdracht, challenges en quizzen uitvoeren. Alle onderdelen zijn binnen de eigen klas uit te voeren, in lijn met de afspraken die binnen het basisonderwijs gelden. Het centrale thema is ‘samenwerken’ en de complete klas (groep 5 t/m 8 van de basisschool) doet mee. Het maakt niet uit of de kinderen normaal ook meedoen met het schoolvoetbal of zelfs ‘op voetbal zitten’.

Naast ‘samenwerken’ komen ook de thema’s ‘respect’, ‘gezonde voeding’ en ‘media’ voorbij in de challenges en bijbehorende leskaarten. Dankzij deze leskaarten kan de leerkracht de thema’s ook breder in de klas behandelen en de challenges koppelen aan de lesstof. Natuurlijk inclusief een uitdagende challenge over de 14 regels van Johan Cruijff namens de Cruyff Foundation.

Iedere deelnemende groep ontvangt een pakket met onder meer een handleiding en drie leskaarten voor de leerkracht, een poster van Oranje met het speelschema van EURO2020, een oranje vlaggenlijn voor in de klas, een schoolvoetbal-polsbandje, een poster met de 14 regels van Johan Cruijff, de KNVB schoolvoetbal-krant voor iedere leerling en het befaamde schoolvoetbal-vaantje.

Waarom een alternatieve variant?

Normaal doen zo’n 200.000 kinderen mee met de schoolvoetbaltoernooien, maar net als in het amateurvoetbal zijn vanwege de coronabeperkingen wedstrijden niet toegestaan door de Rijksoverheid. Door corona zijn kinderen t/m 12 jaar namelijk 49% minder gaan sporten, wat gevolgen kan hebben voor de (toekomstige) volksgezondheid. Daarom vinden wij het belangrijk dat er toch gesport wordt en ons doel om zoveel mogelijk we ook met deze editie zoveel mogelijk