Gepubliceerd op 2 november 2021

“Wauw, dit is echt overweldigend”, aldus Sarina Wiegman. Huidig bondscoach van het Engelse damesteam en voormalig bondscoach van de Oranje Leeuwinnen is dinsdag 2 november door de bewoners van ’s Heeren Loo Het Westerhonk in Monster verrast.

Het Speciale Cruyff Court dat daar ligt, waar Sarina vaak met haar dochters een balletje trapt, is namelijk naar haar vernoemd. Het Westerhonk is een plek waar mensen met en zonder beperking samen wonen, werken, leren en sporten. Dit Speciale Cruyff Court is aangepast aan de behoeften van deze bewoners.

'Sarina, kom je buitenspelen?’ Jermain, bewoner van Het Westerhonk, liep Sarina Wiegman tegemoet. Want het feestje dat gevierd werd voor het vijfjarig jubileum van het Cruyff Court, kon natuurlijk niet van start gaan zonder de bekende ‘buurvrouw’ van Het Westerhonk. Het was een groot verjaardagsfeest passend bij de gedachte van Johan Cruijff: voor iedereen, jong en oud, met en zonder een beperking. Er waren sportspelletjes, een clown, schmink en wat lekkers. ‘ADO Den Haag in de Maatschappij’ steunde deze middag belangeloos met onder andere een gave stormbaan. Omringd door de buurt, bewoners, kinderen, familie en genodigden onthulde Sarina daarna haar ‘eigen’ Cruyff Court. Meer dan verdiend, want de bijdrage die zij heeft geleverd aan de ontwikkeling van vrouwenvoetbal is fenomenaal.

Sarina reageerde vol trots “Zelf ben ik een enorme voorstander van bewegen. Als ik hier langs loop en zie dat er samen zoveel plezier wordt beleefd, dan ben ik enorm vereerd dat dit Cruyff Court nu mijn naam draagt.”

De locatie, Het Westerhonk, is ook blij dat het Speciale Cruyff Court naar Sarina vernoemd is. Zo vertelt ook directeur Colette van Driel: ”Geweldig dat dit speelveld centraal ligt op ons mooie woonzorgpark en al vijf jaar intensief gebruikt wordt. Ik geniet er steeds weer van als ik de bewoners en buurtkinderen heerlijk zie sporten en bewegen, wat zo belangrijk is voor hen. Ze dagen elkaar lekker uit in het spel, maar hebben vooral veel plezier.”

Na de officiële opening startte het eerste echte interland 5 tegen 5 op Cruyff Court Sarina Wiegman. Trots betraden bewoners van Het Westerhonk in hun shirt van Oranje of Engeland het veld. Sarina speelde, in lijn met haar huidige opdracht, mee in het Engelse team. De wedstrijd eindigde in een mooi gelijkspel!

ILS202111021114

Speciale Cruyff Courts

Wereldwijd liggen er 275 Cruyff Courts, waarvan 60 speciale Cruyff Courts. Omdat niet ieder kind terecht kan op een regulier Cruyff Court, realiseert de Cruyff Foundation ook Cruyff Courts bij instellingen voor kinderen met een beperking en scholen met speciaal onderwijs. Om deze optimaal te benutten, wordt in samenwerking met therapeuten en docenten gekeken of het veldje een centrale plek kan innemen in het les- en behandelprogramma. Want juist voor kinderen met een handicap zijn bewegen en sporten extra belangrijk. Niet alleen voor hun gezondheid, maar ook om anderen te ontmoeten en zelfvertrouwen te krijgen.