Gepubliceerd op 15 februari 2021

Gehandicaptensport Nederland en de Johan Cruyff Foundation werken samen om kinderen en jongeren kennis te laten maken met goalball en boccia. Twee sporten waar jongeren met een motorische of visuele beperking de kans krijgen zich verder te ontwikkelen. We creëren ruimte voor hun ambitie, doorzettingsvermogen en talenten.

Ontdek wat jij allemaal kunt

De Johan Cruyff Foundation ondersteunt Gehandicaptensport Nederland in de jeugdprogramma’s voor goalball en boccia. Door middel van clinics, open trainingen en multisportdagen kunnen kinderen en jongeren kennismaken en deelnemen. Voor sommige sporters zet de sportontwikkeling zich verder voort in een talententeam, namelijk in het Cruyff Foundation Talentteam voor boccia of voor goalball. De jonge sporters worden getraind door een talentcoach, ze spelen wedstrijden en worden met veel aandacht en deskundigheid opgeleid. Plezier en groei gaan in de Johan Cruyff Talentteams hand in hand!

Boccia en goalball

Boccia is een paralympische miksport die lijkt op pétanque en bowls. Het wordt gespeeld met zachte ballen en met name beoefend door mensen met cerebrale parese, spierziekte, dwarslaesie of andere motorische beperking. Doel van het spel is om je eigen rode of blauwe ballen dichterbij de witte doelbal (de Jack) te plaatsen dan de tegenstander.

Goalball wordt gespeeld door sporters met een visuele beperking, waarbij het de bedoeling is om de rinkelbal in het doel van het andere team te werpen. In het veld staan twee teams met drie spelers. Doordat iedereen met een geblindeerde bril speelt, moeten speler zich op het gehoor oriënteren op de bal. Er worden verschillende verdedigingstechnieken en aanvalstechnieken gebruikt om het spel te kunnen winnen. Heb jij wel eens geblinddoekt een bal geworpen vanuit een 360 graden draai?

Zowel bij goalball als bij boccia werken jonge sporters hard in het talentteam! Naast de trainingen bij hun eigens clubs komen de talenten maandelijks samen om onder begeleiding van coaches te schaven aan hun techniek en tactiek. Myrthe ter Maten is één van deze talenten uit het boccia-team. We spreken binnenkort met haar over de stappen die ze heeft gezet in het talentteam. Wat is haar sterke punt in boccia en wie is een voorbeeld voor haar? Houd de website in de gaten voor het interview!

Gehandicaptensport Nederland

Gehandicaptensport Nederland is de verantwoordelijke sportbond voor boccia, goalball, para icehockey, rolstoelrugby, blindenvoetbal, bocce en showdown. Voor deze sporten creëert en onderhoudt zij de infrastructuur met als doelstelling zoveel mogelijk sporters op hun eigen niveau te laten sporten. Gehandicaptensport Nederland is daarnaast een organisatie die vanuit haar specialistische deskundigheid met diverse projecten bij wil dragen aan de ontwikkeling van de (gehandicapten)sport in Nederland. Denk hierbij aan het opleiden van studenten en kader, het opzetten van vernieuwend sport- en beweegaanbod voor specifieke doelgroepen en het coördineren van samenwerkingsverbanden tussen zorg, onderwijs en sport.

Vragen?

Voor meer informatie over boccia en goalball kun je contact opnemen met Floor van Lin (f.vanlin@gehandicaptensport.nl)