Gepubliceerd op 6 mei 2022

Softbal, volleybal, voetbal en hardlopen; het Cruyff Court op Saba is veel meer dan een voetbalveld. Dit unieke veld is ruim 50 x 50 meter groot en daarmee het grootste Cruyff Court ter wereld. Vanaf nu kan iedereen weer in lekker beweging komen op dit multifunctionele veld.

14 jaar geleden werd het Cruyff Court op Saba, in het bijzijn van Johan Cruijff, geopend. Een bijzondere plek, tussen de bergen op een van de weinige vlakke gebieden van het eiland. Saba is een eiland dat bestaat uit een slapende vulkaan: de hellingen lopen steil af naar zee en de kust is rotsachtig. De aanleg van het Cruyff Court was daardoor een uitdaging. De materialen zijn per boot gebracht door onze Nederlandse partner TenCate Grass en vervolgens in kleine delen met een vrachtwagen naar boven vervoerd.

CC Saba

In beweging op het Court

De afgelopen jaren is het Cruyff Court dagelijks intensief gebruikt, want door de zeer beperkte ruimte op het eiland is dit het enige grote sportveld. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het mogelijk gemaakt dat het Cruyff Court vernieuwd kon worden. Hierbij is er op een creatieve wijze een multifunctionele invulling gegeven aan het veld. Door zoveel mogelijk aanbod te creëren bereiken we een divers publiek en stimuleren wij hen om in beweging te komen. Met de nieuwe verlichting bij het Cruyff Court, mede mogelijk gemaakt door de Signify Foundation, kan er nu ook 's avonds gesport worden. Een belangrijke toevoeging, want met een gemiddelde jaartemperatuur van ongeveer 30 graden is het op Saba prettiger om in de avonden te sporten.

Na de renovatie is het veld direct weer in gebruik genomen door verschillende stakeholders op het eiland. Onder de coördinatie van de afdeling Public Health maken de scholen, een bootcamp club, naschoolse opvang en diverse softbal- voetbal- en volleybalgroepen gebruik van het veld. Er zijn zelfs bewoners die ’s morgens al om 5.00 uur voorafgaand aan werk en de felle zon het veld gebruiken voor een ochtendwandeling.

Sportief feest!

Op woensdagavond 4 mei was het dan zover, het nieuwe Cruyff Court werd heropend. Er werd gevoetbald, gevolleybald en er was een clinic Baseball5 van de KNBSB. Onder het genot van muziek en gezonde snacks waren er veel kinderen, jongeren en ouders naar het veld gekomen.

Het vernieuwde Cruyff Court is heropend in de aanwezigheid van vertegenwoordiger van het ministerie van VWS Nick Veenbrink, Wethouder Wilson, coaches van de KNBSB en namens de Cruyff Foundation Simon van Rooijen.

Reopening Johan Cruyff Court 02