Gepubliceerd op 18 mei 2021

Op Cruyff Court Betondorp, het veldje in de wijk waar Johan als kind altijd zelf voetbalde, om de hoek bij zijn ouderlijk huis, ontving Ryan Gravenberch de felbegeerde prijs voor Johan Cruijff Talent van het jaar in de Eredivisie 2020-2021.

Sinds 2003 wordt de Johan Cruijff Prijs uitgereikt aan het Talent van het Jaar. Met deze prijs wilde Cruijff jonge voetballers een duwtje in de richting van een nog betere toekomst geven en hen helpen iets te doen op maatschappelijk vlak. De winnaar krijgt vanuit de Johan Cruyff Foundation de mogelijkheid om een Cruyff Court aan te leggen op een locatie naar keuze. Hierdoor kan (kwetsbare) jeugd, laagdrempelig sporten en zich fysiek, sociaal en mentaal ontwikkelen.

De veelbelovende, 19-jarige middenvelder van Ajax werd bijna unaniem verkozen door de jury van 14 prominente vakmensen. Spelers uit de eredivisie werden naast hun voetbalkwaliteiten, ook beoordeeld op de 14 regels van Johan Cruijff, zoals het zijn van een teamspeler en het hebben van verantwoordelijkheidsgevoel. De jury merkte op dat Ryan met zijn jonge leeftijd een sleutelrol heeft gespeeld bij Ajax. Ook werd hij geroemd om zijn waanzinnige en razendsnelle ontwikkeling.

Ryan nam de prijs in ontvangst van niemand minder dan John Heitinga. Ryan: “Ik heb mijn hele jeugd op een Cruyff Court gespeeld. Het heeft me geholpen in mijn ontwikkeling en het is echt bijzonder dat ik er nu zelf één mag plaatsen. En voor de jonge jongens: deze prijs is een stimulans, doe jullie best en ooit komen jullie ook hier te staan met dit in jullie handen."

Ryan Gravenberch Johan Cruijff Talent van het jaar 2020 2021 klein

De komende periode zullen Ryan en de Cruyff Foundation in nauw overleg de precieze locatie van het Cruyff Court Ryan Gravenberch vaststellen. Dit Cruyff Court wordt mede gefinancierd door de Nationale Postcode Loterij.

Na Arjen Robben, Wesley Sneijder, Salomon Kalou, Klaas Jan Huntelaar, Ibrahim Afellay, Miralem Sulejmani, Eljero Elia, Gregory van der Wiel, Christian Eriksen, Adam Maher, Marco van Ginkel, Davy Klaasen, Memphis Depay, Vincent Janssen, Kasper Dolberg, Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong is Ryan Gravenberch de 18e winnaar van de Johan Cruijff Prijs.