Gepubliceerd op 16 april 2019

Wij bundelen onze krachten met het Jeugdfonds Sport & Cultuur voor het project Cultuur@CruyffCourts. Daarmee geven wij kinderen en jongeren uit armere wijken toegang tot sport en cultuur dichtbij huis: op onze Cruyff Courts! Kinderen kunnen - naast hun potje voetbal of volleybal - nu ook terecht op het Cruyff Court om kennis te maken met culturele activiteiten als rappen, dj-en, dansen en vloggen.

De feestelijke aftrap van Cultuur@CruyffCourts vond vandaag plaats op het Cruyff Court Eljero Elia in Den Haag in het bijzijn van Ingrid van Engelshoven – minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en wethouder Richard de Mos uit Den Haag.

Cruyff Courts zijn natuurlijk bekend als veilige ontmoetingsplekken voor kinderen en jongeren om te kunnen sporten, vaak in armere wijken. Cultuur wordt door veel ouders, kinderen en jongeren ervaren als abstract en een ver-van-m’n-bed-show. Door op de Cruyff Courts te laten zien dat ook rap, dj-en, dansen en vloggen cultuur zijn, wordt het cultuur ineens concreet en bereikbaar. Daarnaast wordt de drempel naar structurele deelname aan cultuur verlaagd: de culturele lessen op de Cruyff Courts worden gegeven door cultuuraanbieders en buurtsportcoaches uit de wijk. Is er thuis geen geld om op les te gaan? Dan betaalt het Jeugdfonds Sport & Cultuur.

In 2019 gaat Cultuur@CruyffCourts op 14 verschillende Cruyff Courts door het hele land van start en in 2020 komen daar nog eens 14 Cruyff Courts bij.

Vandaag was de officiële aftrap. Ruim 90 kinderen van OBS de Kameleon en uit de wijk van het Cruyff Court Eljero Elia aan de slag met diverse workshops. Van rappen tot breakdance en draaien achter de dj-tafel Yalp Fono: er was van alles te doen! Tweevoudig wereldkampioen groundmoves Nasser el Jackson van Panna Knock Out liet ondertussen de ene spectaculaire move na de andere zien. Het ZangExpress Pop-Up koor zong de sterren van de hemel. Koorleden Fabrice (10) en Sedil (9) gingen kort met de minister en de wethouder in gesprek over waarom sport én cultuur belangrijk is, waarna master ‘bucket drummer’ Bennie Semil van Partofit vervolgens Cultuur@CruyffCourts oorverdovend van start liet gaan.

Cultuur@CruyffCourts wordt mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de VriendenLoterij en Fonds Cultuurparticipatie. Daarnaast wordt er ook samengewerkt met bestaande partners als het Landelijk Kennisinstituut voor Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) en het landelijk cultuurplatform Iktoon, met de KNVB en het NOC*NSF.

Over het Jeugdfonds Sport & Cultuur
In Nederland groeien 378.000 kinderen op in armoede. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur maakt het mogelijk dat kinderen en jongeren uit gezinnen met weinig geld, tóch lid kunnen worden van een sportclub of aan dans, muziek, beeldende kunst, theater of iets anders creatiefs kunnen doen. Door te sporten of creatief bezig te zijn, ontwikkelt een kind zich beter op fysiek, mentaal en sociaal vlak. Dat is niet alleen belangrijk voor de ontwikkeling en toekomst van het kind, maar ook voor het gezin en uiteindelijk voor de samenleving.