Gepubliceerd op 7 maart 2024

Ambassadeur Guus Hiddink reisde af naar Zuid-Afrika, bezocht bestaande projecten en faciliteiten voor gehandicapte kinderen, opende 3 gloednieuwe Cruyff Courts en vierde de impact van 20 jaar Cruyff Foundation.

In 2004 opende Johan Cruijff het allereerste internationale Cruyff Court in de Zuid-Afrikaanse township Elandsdoorn, 200 km ten noorden van Johannesburg. In de jaren die volgden openden er meer Cruyff Courts en werden er tal van Cruyff Foundation Coaches opgeleid om sport- en spelactiviteiten dagelijks te begeleiden.

Guus Hiddink bezocht onze projecten en dacht terug aan Johan Cruijff: “Johan zou ontzettend trots geweest zijn als hij de impact van zijn Cruyff Foundation in Zuid-Afrika zou zien. Hij was trots op zijn carrière, maar hij zou dit nog mooier vinden.”

Bekijk het reisverslag in deze video:

Hugo Tempelman, oprichter van de Ndlovu Care Group, een non- profit organisatie in de gezondheidszorg en gemeenschapsontwikkeling, realiseerde het eerste Cruyff Court in Elandsdoorn. Hugo zag de dat de missie van de Cruyff Foundation naadloos aansloot bij die van zijn organisatie. Hij zocht persoonlijk contact met Johan Cruijff om een Cruyff Court bij zijn ziekenhuis en community centre te bouwen. Al 20 jaar lang kunnen kinderen uit de townships daar nu spelen en zich ontwikkelen door sport

Hugo Tempelman: “Ons gemeenschappelijke doel is om kinderen richting te geven in het leven, ze discipline te leren en ze een toekomst te bieden”

South Africa by Michael Jessurun 1

Samen met Afrika Tikkun werden Cruyff Court Diepsloot en Cruyff Court Mfuleni aangelegd. Afrika Tikkun is een lokale partner NGO met enorme slagkracht, die Zuid-Afrikaanse kinderen langdurig ‘van wieg tot carrière’ begeleid.

Cruyff Court Namakgale is het 3de nieuwe Zuid-Afrikaanse Cruyff Court. De AFAS Foundation, Fijn Event en de NGO Friends of Bambanani maakten dit mede mogelijk. Ook werd hier een centrum voor kinderen met een handicap neergezet. “We zijn ervan overtuigd dat het Cruyff Court, zal helpen om het Gehandicapten Centrum ook in de schijnwerpers te zetten, omdat iedereen hier nu heen komt, in plaats van het links te laten liggen.” aldus Ed Rakhorst van Friends of Bambanani.

South Africa by Michael Jessurun 12

Zuid-Afrika is een focus gebied voor de Cruyff foundation. Sport en spel is hiervoor veel kinderen en zeker voor hen met een handicap, niet vanzelfsprekend. Momenteel zijn er 7 (Speciale) Cruyff Courts en diverse speciale faciliteiten voor kinderen met handicaps. In november 2024 worden er weer nieuwe Cruyff Foundation Coaches opgeleid. De komende jaren wil de Foundation hier blijven groeien met de ambitie van bijna 20 Cruyff Courts en meerdere gehandicapten voorzieningen in 2030 aldaar. Goede lokale partners maken deze groei mogelijk. De projecten in Zuid-Afrika worden momenteel ondersteund door de Ndlovu Care Group, Afrika Tikkun, AFAS Foundation, Friends of Bambanani en Fijn Event

Bijdragen aan deze groei? Mail dan naar info@cruyff-foundation.org

Wij zetten voort wat Johan Cruijff begon. #CruyffLegacy#CreatingSpace

South Africa by Michael Jessurun 7
South Africa 2

Johan Cruijff in Zuid-Afrika, 2004.

Zuid Afrika 2004 Cruyff Court 5