Gepubliceerd op 8 mei 2018

Matthijs de Ligt is met een ruime meerderheid gekozen tot Talent van het Jaar van de Eredivisie in het seizoen 2017-2018. Hij ontvangt daarmee de Johan Cruijff Prijs, een aanmoediging voor jonge voetballers om zich verder te ontwikkelen. Daarnaast krijgt De Ligt vanuit de Johan Cruyff Foundation de mogelijkheid om een Cruyff Court aan te leggen op een locatie naar keuze.

Foto: Copyright Ajax Images

De Johan Cruijff Prijs wordt sinds 2003 uitgereikt aan het Talent van het Jaar. Met deze prijs wilde Cruijff jonge voetballers een duwtje in de richting van een nog betere toekomst geven en hen helpen iets te doen op maatschappelijk vlak. De Ligt krijgt de trofee tijdens het jaarlijkse ‘Voetballer van het Jaar’ gala in oktober uitgereikt. Dan wordt ook bekend gemaakt waar ‘Cruyff Court Matthijs de Ligt’ zal worden gerealiseerd. Het Cruyff Court wordt in samenwerking met de Cruyff Foundation gerealiseerd en mede gefinancierd door de Nationale Postcode Loterij.

Dit seizoen bestond de jury naast Jordi Cruijff uit Willy Dullens, Wim Jonk, John van den Brom, Ron Jans, Philip Cocu, John van ’t Schip, Aron Winter, Pierre van Hooijdonk, Henk Fraser, Frank Rijkaard, Willem van Hanegem en Peter Bosz. De spelers worden naast hun voetbalkwaliteiten, ook beoordeeld op de 14 regels van Johan Cruijff, zoals het zijn van een teamspeler en het hebben van verantwoordelijkheidsgevoel.

Juryvoorzitter Jordi Cruijff: "In het voetbal, anders dan in het normale leven, is het een groot compliment als een 18-jarige er 10 jaar ouder uit ziet. Matthijs heeft bewezen er niet alleen snel te kunnen komen, maar ook overeind te blijven na de moeilijke momenten en daar snel van te leren.  Matthijs wil elke dag beter worden en haalt op heel jonge leeftijd al een zeer constant niveau. Ook als hij een keer een fout maakt, raakt hij niet in paniek. Zowel bij Ajax als Oranje is hij nu al bijna niet meer weg te denken. Matthijs denkt speelt en verdedigt vooruit.

Er is altijd ruimte voor verbetering, maar dat niemand dat Matthijs hoeft uit te leggen, is misschien wel zijn grootste talent."

Matthijs de Ligt over het winnen van de prijs:  “Ik vind het een hele grote eer. Veel jongens die deze prijs wonnen werden internationale topvoetballers, wat natuurlijk ook mijn doel is. Daarnaast vind ik het een eer om straks mijn eigen Cruyff Court te hebben. De Cruyff Foundation doet namelijk erg goed werk. Kinderen met een beperking kunnen laten sporten vind ik heel belangrijk en een heel goed initiatief. Sport brengt mensen samen en daarin moet je geen onderscheid maken. Van de 14 regels van Johan Cruijff vind ik persoonlijkheid en samenwerken heel belangrijk want ik win nu een individuele prijs terwijl ik een teamsporter ben. In je eentje kun je vrij weinig. Je hebt altijd anderen nodig.”

Na Arjen Robben, Wesley Sneijder, Salomon Kalou, Klaas Jan Huntelaar, Ibrahim Afellay, Miralem Sulejmani, Eljero Elia, Gregory van der Wiel, Christian Eriksen, Adam Maher, Marco van Ginkel, Davy Klaasen, Memphis Depay, Vincent Janssen en Kasper Dolberg is Matthijs de Ligt de 16e winnaar van de Johan Cruijff Prijs.