Gepubliceerd op 10 februari 2021

Den Haag, 10 februari – Vanaf vandaag kunnen alle scholen in het primaire onderwijs zich inschrijven voor de 9e editie van de Koningsspelen op vrijdag 23 april. Het sportieve Oranjefeest gaat in 2021 in aangepaste vorm door.

“Samen met de scholen en sportaanbieders doen we er alles aan om de kinderen - in deze onzekere tijden - een sportieve en positieve dag te bezorgen. Het is belangrijk om kinderen mee te geven dat een gezond ontbijt en lekker bewegen niet alleen leuk is, maar ook belangrijk. In welke vorm de Koningsspelen plaatsvinden – kleinschalig op school of thuis - hangt af van de situatie op 23 april,” aldus Richard Krajicek, initiatiefnemer Koningsspelen.

Deelnemende scholen bepalen zelf hoe zij de dag vormgeven. Van de landelijke organisatie ontvangen alle deelnemende scholen tools om er – in welke vorm dan ook - een waardevolle, positieve en gepaste dag voor de kinderen van te maken.

Zo komt er een online beweegprogramma, smaaklessen over het ontbijt en ontvangen alle deelnemende scholen een Sport- en Feestpakket, sport- en spel ideeën, een online Doe-Pakket en een toolkit met concrete tips om de Koningsspelen in de huidige tijd te organiseren.

Koningsontbijt

Vanwege de onzekere situatie en onvoldoende zicht op mogelijkheden en maatregelen op 23 april wordt het Koningsontbijt verplaatst naar volgend jaar. Gezamenlijk ontbijten op school binnen de op dit moment geldende adviezen, maatregelen en richtlijnen is niet wenselijk.

IK+JIJ=WIJ

In deze tijd hebben we elkaar hard nodig. Met het thema IK+JIJ=WIJ willen we laten zien dat samen ons nét dat beetje extra geeft. Deze editie moedigen we dan ook iedereen aan om er samen een mooie dag van te maken.

Koningsspelenlied

Kinderen voor Kinderen brengt dit jaar wederom een Koningsspelenlied uit, zodat de sportieve activiteiten traditiegetrouw zingend en dansend gestart kunnen worden. Het lied komt op vrijdag 26 maart uit.

Koningsmatch

Mochten scholen hulp kunnen gebruiken van professionals bij het sportieve gedeelte van de Koningsspelen, dan kunnen zij gebruik maken van de ‘Online Koningsmatch Tool’. Deze tool maakt het voor scholen mogelijk om eenvoudig in contact te komen met sportaanbieders in de buurt die graag helpen.

Inschrijven tot en met 7 maart

Scholen hebben tot en met 7 maart de tijd om zich in te schrijven voor het sportieve Oranjefeest. Gemiddeld doen er 1,2 miljoen kinderen afkomstig van 6.000 basisscholen mee aan de Koningsspelen. Dit zijn scholen in het primaire onderwijs in Nederland, het Caribisch gebied en de Nederlandse scholen in het buitenland.

Inschrijven kan via https://koningsspelen.nl/inschrijven/scholen/

Over de Koningsspelen

De Koningsspelen zijn in 2013 voor het eerst georganiseerd in het kader van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander met als doel kinderen in het primaire onderwijs en hun ouders te laten zien dat samen goed ontbijten en actief bewegen belangrijk, maar vooral ook heel leuk is. Scholen bepalen zelf hoe de Koningsspelen worden vormgegeven.

De Koningsspelen worden financieel en/of faciliterend ondersteund door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Jumbo Supermarkten, PostNL, Gezonde School, JOGG, Kinderen voor Kinderen, Zappsport, Interimage, Pantar en het Kenniscentrum Sport en Bwegen. De Krajicek Foundation en Johan Cruyff Foundation zijn de founding fathers van de Koningsspelen.nl.

Meer informatie vindt u op www.koningsspelen.nl