Gepubliceerd op 23 april 2021

De Koningsspelen zijn vanochtend door Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit de Koningin geopend op Kindcentrum Vlinderslag in Amersfoort. De negende editie staat in het teken van ‘IK+JIJ=WIJ’ oftewel samen. Het Koninklijk Paar gaf met een aantal kinderen het startsein voor het sportieve gedeelte van de Koningsspelen.

De Koningsspelen worden dit jaar in het hele land in aangepaste vorm gevierd. Deelnemende scholen bepalen zelf hoe ze de Koningsspelen – binnen de geldende coronamaatregelen – veilig, maar toch feestelijk kunnen laten verlopen. Ook het programma van de landelijke opening was aangepast. Zo ging onder andere het Koningsontbijt niet door, vond het hele programma buiten plaats en bleven de klassen in hun eigen cohort.

Tijdens de landelijke opening namen de Koning en de Koningin samen met de kinderen van Kindcentrum Vlinderslag deel aan een quiz over gezond eten en bewegen. Na het officiële startsein en het optreden van Kinderen voor Kinderen met het Koningsspelenlied bezocht het Paar een aantal sportactiviteiten.

Een recordaantal van bijna 1,3 miljoen kinderen afkomstig van ruim 6300 scholen doet dit jaar mee aan de Koningsspelen. Het betreft scholen in het primaire onderwijs in Nederland en Nederlandse scholen in het buitenland. Vanwege de huidige situatie worden de Koningsspelen in sommige delen van het Caribisch deel van het Koninkrijk op een later moment gevierd.

Richard Krajicek, initiatiefnemer van de Koningsspelen: “Dat er in de huidige situatie een recordaantal kinderen deelneemt aan deze aangepaste editie van de Koningsspelen vind ik mooi. Het bewijst dat er behoefte is om samen te sporten. Vanaf de eerste editie in 2013 laten we kinderen voorafgaand en tijdens de Koningsspelen ervaren dat gezond ontbijten en lekker bewegen niet alleen belangrijk, maar ook heel leuk is. Ik wil alle leerkrachten en sportaanbieders bedanken die er voor de kinderen een geweldige, sportieve en positieve dag van maken.”

20210423 100254 1650 Bibi Veth

Over de Koningsspelen

De Koningsspelen zijn in 2013 voor het eerst georganiseerd in het kader van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander met als doel kinderen in het primaire onderwijs en hun ouders te laten zien dat samen goed ontbijten en actief bewegen belangrijk, maar vooral ook heel leuk is. Scholen bepalen zelf hoe de Koningsspelen worden vormgegeven.

De Koningsspelen worden financieel en/of faciliterend ondersteund door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Jumbo Supermarkten, PostNL, Gezonde School, JOGG, Kinderen voor Kinderen, Zappsport, Interimage, Pantar en het Kenniscentrum Sport en Bewegen. De landelijke coördinatie van de Koningsspelen is in handen van de Krajicek Foundation. Samen met zijn wij de initiatiefnemers van de sportieve dag.

Meer informatie vindt u op www.koningsspelen.nl