Gepubliceerd op 4 maart 2020

De voetballegendes Frank Rijkaard & Ruud Gullit hebben nu een eigen Cruyff Court op het plein waar zij begonnen aan hun carrière. Vandaag was de opening. Wát een feest!

Frank Rijkaard & Ruud Gullit openden vandaag hun eigen Cruyff Court op het Balboaplein in Amsterdam. Dit plein is een wel héél bijzondere plek voor beide mannen, want hier trapten ze samen hun eerste balletjes. Deze eerste stappen op het Balboaplein zijn essentieel geweest voor hun carrière, waarin ze samen de EK-finale wonnen in 1988.

Om de twee voetballegendes te eren én jongeren aan te moedigen ook te gaan sporten, draagt het nieuwe Cruyff Court op het Balboaplein officieel de naam ‘Cruyff Court Frank Rijkaard & Ruud Gullit’. Net als Ruud Gullit en Cruyff Foundation ambassadeur Frank Rijkaard toen, hebben kinderen nu ook nog steeds speelruimtes nodig om buiten te spelen. Dat is een Cruyff Court: een veilige ontmoetingsplek waar kinderen kennismaken met het belang van saamhorigheid, vriendschappen sluiten, hun eigen talenten ontdekken en ervaren hoe het is om te winnen en verliezen. Waardevolle ervaringen die zij meenemen in hun ontwikkeling op fysiek en mentaal vlak, maar ook in de maatschappij.

Trotse Cruyff Foundation ambassadeur Frank Rijkaard:“De kracht van een speelplek in de buurt was voor mij groots. Hier maakte ik nieuwe vrienden, speelde ik voor het eerst in een team en werd ik steeds beter. Het zou mooi zijn als hier – op het Cruyff Court Frank Rijkaard & Ruud Gullit – de nieuwe Cruijff geboren wordt!”

Convenant Cruyff Court
De initiatiefnemers van het Cruyff Court, Stadsdeel Amsterdam West en de Cruyff Foundation, hebben samen het doel om jeugd te stimuleren meer te bewegen en sport als middel in te zetten om de jeugd in Amsterdam te ontwikkelen. Thema’s als respect, samen spelen, sociale cohesie en persoonlijke ontwikkeling staan centraal op het Cruyff Court en zijn terug te vinden in de 14 regels van Johan Cruijff. Met de programmering op het Cruyff Court worden verschillende doelgroepen aangesproken, zoals vastgelegd is in een sociaal convenant. Dit convenant werd gesloten om zoveel mogelijk draagvlak te creëren in de buurt. Betrokkenen zijn verschillende partijen uit de buurt zoals de basisscholen, West Beweegt, Combiwel, en de Weekend Academie.

Fotocredits
Raymond van Olphen