Gepubliceerd op 9 oktober 2023

Esther Vergeer bracht als jong meisje meerdere bezoeken aan het UMC Utrecht. Nu ligt er op het UMC Utrecht terrein, naast de Prof. Fritz Redlschool voor Speciaal Onderwijs en vlakbij het Wilhelmina Kinderziekenhuis haar eigen Cruyff Court. Vanmiddag werd het Cruyff Court officieel geopend en in gebruik genomen door de schoolkinderen.

Esther, paralympisch rolstoeltennis kampioen, founder van de Esther Vergeer Foundation en Chef de Mission van de Paralympische Spelen 2024 in Parijs is al jaren Cruyff Foundation ambassadeur. Ook had zij een persoonlijke band met Johan Cruijff. Hij was een van die eersten die haar Esther Vergeer Foundation steunde. Samen zetten ze zich in, sport voor kinderen voor wie dat niet vanzelfsprekend is, mogelijk te maken. Sport ontwikkelt wist Johan Cruijff: "Als je een tennisbal kan oprapen, kan je ook een vork oprapen", zei hij dan. Ook zijn de 14 regels van Johan Cruijff, die op elk Cruyff Court hangen, een steuntje in de rug voor oa samenspelen en respect hebben voor elkaar.

1 B9 A8321

Esther Vergeer is trots op haar eigen Court: “Leuk dat er nu ook een Cruyff Court geopend is dat mijn naam draagt! Ik hoop dat heel veel kinderen hier gaan sporten en plezier maken. De Cruyff Foundation ondersteunt het werk van mijn eigen Foundation al jaren. Daar ben ik heel dankbaar voor!”

Cruyff Court Esther Vergeer creëert ruimte voor kinderen en jongeren om zich fysiek, mentaal en sociaal te ontwikkelen door sport. Ook voor de leerlingen van de nabijgelegen Fritz Redlschool. Deze school ondersteunt leerlingen met complexe gedragshulpvragen om de onderwijsontwikkeling weer op gang te helpen.

"Jonge kinderen kunnen hun energie kwijt op dit Cruyff Court en lekker buiten zijn. Oudere leerlingen komen uit hun hoofd en in hun lijf" aldus Denise Pot van de Prof. Fritz Redlschool.

1 B9 A8510

Andere nabij gelegen instellingen zoals het Wilhelmina Kinderziekenhuis kunnen ook gebruikmaken van het Court. Het multifunctionele sportveld is voorzien van een vloer van tegels zodat het rolstoel toegankelijk is. De betonnen blokken aan de zijkant nodigen uit tot zitten of om oefeningen op te doen. Naast voetbal kan er ook gebasketbald, getennist of gevolleybald worden.

Cruyff Court Esther Vergeer is tot stand gekomen in samenwerking met de AFAS Foundation, de vrienden van het UMC Utrecht & Wilhelmina Kinderziekenhuis en de Prof. Fritz Redlschool.

Meer veilige ontmoetingsplekken om te sporten en spelen
De Cruyff Foundation en AFAS Foundation bundelen hun krachten om drie nieuwe Cruyff Courts te openen, waarvan de Cruyff Court Esther Vergeer vandaag de eerste is. Als tweede zal een Cruyff Court op een andere locatie in Nederland worden gerealiseerd en de derde zal zich vestigen in Zuid-Afrika als onderdeel van het Thabelang Disabled Center.

Gerben Eversdijk, directeur van AFAS Foundation: “Met deze samenwerking kunnen we met drie nieuwe Cruyff Courts inspirerende ontmoetingsplekken realiseren voor kwetsbare kinderen. Hier kunnen ze met veel plezier buiten sporten, spelen en nieuwe vriendschappen sluiten. Fijn dat we als Cruyff Foundation en AFAS Foundation dit kunnen doen. Hopelijk komen er de komende jaren nog veel nieuwe courts bij.”

Over de AFAS Foundation

De AFAS Foundation inspireert om beter te doen en droomt ervan om de wereld een stukje mooier te maken voor diegenen die dit hard nodig hebben. De Foundation stelt op een innovatieve en transparante manier geld beschikbaar voor duurzame projecten die in binnen- en buitenland een grote impact maken. Meer informatie over het indienen van een aanvraag en de criteria die gehanteerd worden bij de beoordeling vind je via www.afas.foundation/project-aanmelden

Vrienden UMC Utrecht & Wilhelmina Kinderziekenhuis is het goede doel voor iedereen die wil bijdragen aan de beste zorg en behandeling in een kindvriendelijke en comfortabele omgeving

1 B9 A8525