Gepubliceerd op 15 mei 2019

Met een ruime meerderheid koos de jury de Ajacied voor het eredivisie seizoen van 2018- 2019. Frenkie ontvangt de Johan Cruijff Prijs, waarmee jonge voetballers worden aangemoedigd om zich verder te ontwikkelen. Daarnaast krijgt hij een Cruyff Court op een locatie die hij zelf mag kiezen.

Sinds 2003 wordt de Johan Cruijff Prijs uitgereikt aan het Talent van het Jaar. Met deze prijs wilde Cruijff jonge voetballers een duwtje in de richting van een nog betere toekomst geven en hen helpen iets te doen op maatschappelijk vlak. De Jong krijgt de trofee tijdens het jaarlijkse 'Voetballer van het Jaar' gala in oktober uitgereikt. Dan zal ook bekend worden gemaakt waar het 'Cruyff Court Frenkie de Jong' zal komen te liggen. Het Cruyff Court zullen wij als Cruyff Foundation realiseren en wordt mede gefinancierd door de Nationale Postcode Loterij.

Juryvoorzitter Jordi Cruijff: “Eigenlijk is dit een heel logische keuze. Het is ongelooflijk knap dat De Jong zo zijn focus op Ajax heeft kunnen houden, nadat zijn transfer naar Barcelona bekend was gemaakt. Hij heeft zowel op nationaal als internationaal niveau zijn stempel op de prestaties van Ajax weten te drukken en een enorme stap gemaakt. Een altijd fris ogende speler die alles in zich heeft om een internationale topper te worden.”

Frenkie de Jong over het winnen van de prijs: “Ik ben enorm trots op het winnen van deze eervolle prijs. Cruijff was de grootste Nederlandse speler ooit en heeft het voetbal veranderd. Ik ben een enorme fan van zijn speelstijl en vind hem een prachtig mens. De door hem opgerichte Foundation doet mooi werk. Sporten is belangrijk, dat moet voor alle kinderen mogelijk zijn. De projecten van de Foundation maken dat voor zoveel mogelijk kinderen, en diverse doelgroepen, mogelijk. Dat ik hier op mijn manier een steentje aan kan bijdragen is fantastisch.”

Na Arjen Robben, Wesley Sneijder, Salomon Kalou, Klaas Jan Huntelaar, Ibrahim Afellay, Miralem Sulejmani, Eljero Elia, Gregory van der Wiel, Christian Eriksen, Adam Maher, Marco van Ginkel, Davy Klaasen, Memphis Depay, Vincent Janssen, Kasper Dolberg en Matthijs de Ligt is Frenkie de Jong de 17e winnaar van de Johan Cruijff Prijs