Gepubliceerd op 4 september 2023

Dit jaar zijn er niet één, maar twee Johan Cruijff prijzen uitgereikt. Uit de Azerion Vrouwen Eredivisie werd Esmee Brugts namelijk óók bekroond met de titel ‘Talent van het Jaar’, naast Xavi Simons uit de Eredivisie van de mannen. Al sinds 2003 wordt deze prijs uitgereikt aan de grootste belofte van de eredivisie om dit talent aan te moedigen, maar ook om deze talenten te helpen iets voor de maatschappij te doen. De prijzen werden uitgereikt tijdens de Eredivisie Awards van ESPN in aanwezigheid van vele voetbalprominenten.

Beide winnaars mogen een Cruyff Court laten aanleggen op een plek naar keuze. En dat is logisch, maar wel een primeur! Niet eerder werd een vrouw uit de hoogste Nederlandse voetbalcompetitie beloond met een Cruyff Court. Oud-PSV'er Esmee Brugts wordt geroemd om haar techniek, harde schoten en gouden passes. Johan zou haar tactiek (nr. 10 van de regels van Johan Cruijff) hebben gewaardeerd: Brugts weet wat ze doet en begrijpt het spel. Ook Esmee haar rol als smaakmaker van het team zou Johan hebben gewaardeerd, met haar creativiteit en persoonlijkheid. De nieuwste aanwinst van FC Barcelona beweegt heel natuurlijk en is altijd gevaarlijk met haar gekrulde afstandsschoten.

Esmee ontving de prijs uit handen van oud-Oranjeleeuwin Stefanie van der Gragt: "Ik ben trots en ga een locatie kiezen waar veel meiden op mijn Cruyff Court kunnen sporten, ik ga daar nog even over nadenken."

NATHANREINDS Eredivisie Awards LR 4 normaal

Shinen als Esmee

Met dank aan de VriendenLoterij mag Esmee nu een locatie kiezen voor haar eigen Cruyff Court. Een plek waar meiden naartoe kunnen om te oefenen op techniek en schoten als kanonskogels. Dat is waar het allemaal begint: idolen als Esmee zien shinen en met hen in gedachten lekker spelen en beter worden. We zijn trots en blij dat er nu naast een mannelijk rolmodel ook een vrouwelijk rolmodel is benoemd. De laatste jaren is het vrouwenvoetbal in een stroomversnelling geraakt met succesvolle EK’s en WK’s en meer aandacht in de media. Voor de Cruyff Foundation is het een belangrijke en logische vervolgstap om ook het vrouwelijke talent te belonen. Zodat ieder kind – jongens of meiden – een rolmodel heeft om tegenop te kijken. Ondanks de opwaartse spiraal van het vrouwenvoetbal, zijn de verschillen nog groot. Op Cruyff Courts spelen ook vaker jongens: op dit moment is 25% van de kinderen die er speelt een meisje.

Yvette De Wit 255 A2671 klein

De andere Talent van het Jaar prijs was voor Xavi Simons: nog zo’n enorme belofte en daarom bekroond tot meest talentvolle speler van Eredivisie 2022-2023. Met zijn creativiteit, veelzijdigheid en treffers maakte Simons het verschil voor PSV het afgelopen seizoen.

Hij was het afgelopen seizoen een absolute smaakmaker in de eredivisie. “Vaak moet er iets gebeuren, voordat er iets gebeurt.” Woorden van Johan Cruijff die goed toepasbaar zijn op het spel van Xavi. Hij heeft met zijn vermogen om het spel te dicteren kansen voor zichzelf en teamgenoten gecreëerd. Steekpasses, dribbels, fabelachtige trucs gecombineerd met een groot loop- en incasseringsvermogen hebben hem de titel Talent van het Jaar opgeleverd. Voor Johan was techniek (regel nr. 9 van de 14 Regels van Johan Cruijff) de basis: iets wat Xavi uitermate goed in de smiezen heeft.

Het talent kreeg de prijs uit handen van zijn voormalig trainer Ruud van Nistelrooij. Waar Cruyff Court Xavi Simons gaat komen blijft nog even spannend. "Ik heb meerdere plekken in mijn hoofd" liet Xavi weten.

NATHANREINDS Eredivisie Awards LR kleinnormaal

Johan Cruijff prijs

De Johan Cruijff Prijs is in 2003 in het leven geroepen als beloning voor de meest talentvolle voetballer van het jaar. Cruijff wilde hiermee jonge voetballers een duwtje in de richting van een nog betere toekomst geven, en hen daarnaast helpen iets te doen op maatschappelijk vlak. Daarom is hier een eigen Cruyff Court aan verbonden: een waardevolle plek voor kinderen uit de buurt om te komen sporten en zich te ontwikkelen. De KNVB en Cruyff Foundation maken samen de Johan Cruijff Talent van het Jaar prijzen mogelijk. Fantastisch dat de VriendenLoterij het mede mogelijk maakt om beide velden te realiseren, want op zo’n Cruyff Court in de wijk beginnen de dromen.

Esmee en Xavi scharen zich naast andere grootheden uit het Nederlandse voetbal, zoals Klaas-Jan Huntelaar, Memphis Depay, Frenkie de Jong, Wieke Kaptein en Jurriën Timber.

De winnaars worden gekozen op basis van statistieken van het hele seizoen. De top 10 die hieruit voortkomt wordt vervolgens met 3, 2 of 1 punt(en) gewaardeerd door de trainers van de competitie en zo wordt uiteindelijk het Talent van het Jaar gekozen.