Gepubliceerd op 25 april 2024

Een primeur voor AZC Gilze: het azc heeft als eerste opvanglocatie in Nederland een eigen Cruyff Court! Een nieuwe, veilige ruimte om te sporten en spelen voor alle bewoners van deze opvanglocatie.

Op donderdag 25 april, niet geheel toevallig Johan Cruijff's geboortedag, is het veld feestelijk onder grote belangstelling van de bewoners en met heel veel enthousiasme in gebruik genomen. Het veld is mede mogelijk gemaakt door een prachtige bijdrage van de Jones Day Foundation.

Azc Gilze is een voormalige legerplaats waar het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers sinds 1993 onderdak biedt aan maximaal 1200 personen. In de afgelopen jaren is het Rijk monumentale complex in verschillende fases gerenoveerd om het toekomstbestendig te maken, de sociale veiligheid te vergroten en de bewoners meer zelfstandigheid te bieden. Het Cruyff Court is het begin van het Field of Dreams, waar verschillende sportactiviteiten en speeltoestellen in de openlucht komen.

GL 20240425 1329 1

“Sport en spel is voor iedereen gezond”, zegt een dolblije locatiemanager Deborah van der Meer van azc Gilze. “Maar sporten biedt ook ontspanningen en afleiding, verbinding en verbroedering, iets om naar uit te kijken en structuur. En dat is voor al onze bewoners heel belangrijk!”

Niels Meijer, directeur van de Cruyff Foundation: “Sport geeft een eindeloze kracht en heeft een grote impact op de ontwikkeling van kinderen, jongeren en volwassenen. Dat geldt in Zuid-Afrika, in China, en in het asielzoekerscentrum. Sport helpt om te groeien. Om nieuwe vaardigheden te leren, vrienden te maken en zelfvertrouwen te ontwikkelen. Het geeft je handvatten en helpt om een plek in de maatschappij te vinden.”

Na de officiële opening vond de werkelijke ingebruikname van het iconische veld plaats: een voetbalcompetitie tussen teams van bewoners, medewerkers, partners en natuurlijk advocaten en medewerkers van het Jones Day kantoor in Amsterdam, die een subsidieaanvraag deden bij de Jones Day Foundation om daarmee de aanleg van het veld mede mogelijk te maken. Zelfs burgemeester Derk Alssema trapte een balletje mee.

GL 20240425 1101 1
GL 20240425 1136 1