Gepubliceerd op 8 juli 2019

Maar liefst vier voetbalprominenten kregen de afgelopen maand hun eigen Cruyff Court op verschillende plekken in Nederland én in Denemarken: Memphis Depay, Georginio Wijnaldum, Sjaak Swart en Kasper Dolberg. Alle vier waren zelf aanwezig bij de feestelijke openingen, tot grote vreugde van de kinderen die erbij waren.

Cruyff Court Memphis Depay
Sinds 2003 mag de winnaar van de Johan Cruijff Prijs – uitgereikt aan het Talent van het Jaar van de Eredivisie – een locatie kiezen voor een nieuw Cruyff Court. Memphis Depay (Talent van het Jaar 2015) koos voor een speelveldje in zijn voormalige woonplaats Moordrecht. Het Cruyff Court in het dorp is al sinds 2017 in gebruik, maar vanwege de volle agenda van de Olympique Lyon speler vond de opening op 29 mei 2019 pas plaats. Het feest was er niet minder om. Depay riep de aanwezige kinderen op te blijven dromen. “Op een dag kun jij ook je eigen Cruyff Court hebben!”

Cruyff Court Georginio Wijnaldum
De kersverse Champions League-winnaar en oud-Feyenoorder Georginio Wijnaldum was op 11 juni weer even terug in de buurt waar hij opgroeide: de Rotterdamse wijk Schiemond. Daar werd het veldje aan de Mayflowerstraat omgedoopt tot Cruyff Court Wijnaldum: een initiatief van een aantal buurtbewoners die hiervoor de gemeente Rotterdam en de Cruyff Foundation benaderden. Een mooi, lokaal initiatief waar de sportheld van de buurt graag aan meewerkte. En hij maakte er zelf deze video over!

Cruyff Court Sjaak Swart
Op zaterdag 15 juni werd het Cruyff Court op het Sumatraplantsoen in Amsterdam-Oost officieel omgedoopt tot het Cruyff Court Sjaak Swart. De onthulling van de nieuwe naam van het pleintje werd gevierd met een mooi voetbalfeestje voor de aanwezige kinderen. Natuurlijk was Mister Ajax daar zelf ook bij. Sjaak Swart, die opgroeide in deze buurt, werd afgelopen jaar op zijn 80e verjaardag verrast met het nieuws dat dit Cruyff Court zijn naam zou krijgen. Als ambassadeur van de Cruyff Foundation zet hij zich al jaren met hart en ziel in om kinderen de ruimte te geven zichzelf te ontwikkelen via sport en spel. Hij vindt het belangrijk dat de jeugd in Oost nu een mooi veld in de buurt heeft om lekker te voetballen.

Cruyff Court Kasper Dolberg
Tenslotte was het vrijdag 21 juni de beurt aan Ajacied Kasper Dolberg om in zijn geboorteplaats Voel (gemeente Silkeborg, Denemarken) een Cruyff Court met zijn naam te openen. De Deen werd twee jaar geleden verkozen tot Talent van het Jaar in de Eredivisie en mocht zodoende een speelveldje openen op een locatie naar zijn keuze.

Depay.png#asset:9832

Wijnaldum.png#asset:9833

Sjaak5.png#asset:9630

Dolberg2.png#asset:9834