Gepubliceerd op 20 september 2023

Vandaag werd het Olympisch Stadion omgetoverd tot een sportparadijs: bijna 1.000 kinderen met een handicap maakten kennis met 35 verschillende sporten. Ons doel? Deze kinderen laten ontdekken welke sport bij hen past.

1 B9 A6474

Het plezier spatte ervan af tijdens het sportfestijn in het Olympisch Stadion. Kinderen deden samen met ambassadeurs bijvoorbeeld mee aan rolstoelbasketbal, streetdance, zit skiën, klimmen, voetbal, tafeltennis en boccia. “Vind wat je leuk vindt” was het motto: de Cruyff Foundation wil met deze dag kinderen blijvend enthousiast maken voor sport. Onder de ambassadeurs waren Frank Rijkaard, Sjaak Swart, Susila Cruijff, Khalid Boulahrouz, Evelien de Bruijn, Carlos Platier, Daphne Koster, Koen Weijland, Najib Amhali, Frits en Barbara Barend, Kira Toussaint, Mohamed Ali, Sander Westerveld, Derk Boerrigter, Chris Vos, Lisa Bunschoten, Sander de Kramer, Tim de Vries, Viggo Waas, Peter Heerschop, Rogier Dorsman, Aristote Ndunu en nog vele anderen. Ambassadeur Frank Rijkaard: “Als ik vandaag die blije gezichten zie van kinderen die lekker aan het sporten zijn, dan is de noodzaak duidelijk: sport geeft plezier en verbindt. Juist deze kinderen hebben onze hulp nodig om te kunnen sporten en te groeien. Het is belangrijk dat wij ons hiervoor inzetten.”

Dat de Cruyff Foundation zich inzet voor de gehandicaptensport is hoognodig, want maar 60% van de kinderen met een verstandelijke handicap sport niet eens wekelijks*. Bij kinderen met een motorische beperking is dat percentage zelfs 83%*. Zij voldoen daarmee totaal niet aan de beweegrichtlijnen van VWS. Voor kinderen met een handicap zijn er veel belemmeringen bij sport of bewegen. Persoonlijke drempels zoals angst en beperkte financiële middelen. Maar ook omgevingsfactoren zoals accommodaties die onvoldoende zijn aangepast, ingewikkelde vervoersopties of het gebrek aan kostbare sporthulpmiddelen zoals een sportrolstoel (€5000) of een racerunner (€3000).

En dat terwijl sport ontwikkelt. Voor Johan Cruijff was dit logisch. Hij geloofde in de kracht van sport op de ontwikkeling van kinderen en richtte onze Foundation op. Naast dat sport kinderen fysiek fitter maakt, zorgt het ook voor mentale fitheid. Sporten stimuleert persoonlijke ontwikkeling - zo kan het leiden tot meer zelfvertrouwen en sociale vaardigheden. Het leert kinderen met elkaar omgaan, zorgt voor verbinding, vriendjes, en zorgt bovenal voor heel veel plezier. En juist ook dat laatste vond Johan Cruijff heel erg belangrijk.

1 B9 A6447

Minder persoonlijke ontwikkeling, sociale interactie en eenzaamheid

Niet alleen voor hun gezondheid, maar ook om anderen te ontmoeten en zelfvertrouwen te krijgen is sport belangrijk voor kinderen met een handicap. Omdat school vaak niet naast de deur ligt, hebben ze minder of geen vriendjes in de buurt en zijn ze vaker eenzaam. Minder sociale interactie zorgt voor minder training van persoonlijke vaardigheden. ​​Een dramatische negatieve vicieuze cirkel, die laat zien hoe belangrijk het is dat de gehandicaptensport wordt ondersteund.

2 1 B9 A6504

Het werk van de Cruyff Foundation binnen de gehandicaptensport en Speciale Cruyff Courts

De Cruyff Foundation verbindt, geeft strategisch advies, ondersteunt financieel, ontwikkelt en steunt tal van sportprojecten en leggen Speciale Cruyff Courts aan bij Speciaal Onderwijs Scholen en zorginstellingen zoals revalidatiecentra. De Cruyff Foundation werkt samen met sportbonden, toonaangevende (maatschappelijke) organisaties, scholen en zorginstellingen binnen de gehandicapten wereld in binnen-en buitenland. Samen vechten we dag in dag uit om het sportaanbod voor kinderen met een handicap te verbreden (divers sportaanbod) en toegankelijker te maken, zodat óók zij de ruimte krijgen om hun talent te ontdekken, simpelweg plezier te hebben en vriendjes te maken. Om ruimte te krijgen zich te ontwikkelen door sport.

Coachdag en Netwerklunch

Tijdens de Open Dag vond ook onze Coachdag plaats, waar onze Cruyff Foundation Coaches inspiratie opdoen en hun kennis vergroten. Ook organiseerden we een Netwerklunch voor onze relaties uit het sponsorhuis: de uitgelezen kans om waar we hen een update gaven over ons werk van de afgelopen tijd en de mooie projecten die in het verschiet liggen.

4 JCF Opendag Jules 2
5 JCF Opendag Jules 4
6 JCF Opendag Jules 8

Met dank aan onze fotografen Bullet-Ray en Jules Pruijn