Gepubliceerd op 12 april 2024

Voor jongeren zoals Ivar (17) bieden de Cruyff Foundation junior camps een unieke kans om zich te ontwikkelen, als tennisser, maar ook op persoonlijk vlak. De Johan Cruyff Foundation draagt bij aan de organisatie van deze kampen, met als doel om rolstoeltennis toegankelijker te maken en te bevorderen.

Ivar van Rijt is een sportieve jongen die al sinds zijn 11e aan de sport doet. De laatste 4 jaar richt hij zich op het hogere niveau. "Ik ben op weg." zegt hij zelfbewust. Ivar is dit jaar goed begonnen, met 3 van de 4 gewonnen toernooien. Door dit goede begin van 2024 staat hij inmiddels tweede op de wereldranglijst. Ivar staat er bij de junioren dus zeker goed voor en hoopt te kunnen doorstromen naar de senioren.

Image

Cruyff Foundation junior camp

Tennis brengt Ivar veel plezier, zo ook tijdens de Cruyff Foundation junior camps. Inmiddels heeft Ivar al twee junior camps meegemaakt, en twee keer deelgenomen aan de Cruyff Foundation Junior Master, waar je alleen voor wordt uitgenodigd als je tot de top van het afgelopen seizoen behoort. Tijdens het Cruyff Foundation junior camp leert Ivar veel nieuwe mensen kennen. Allen met hun eigen culturele achtergrond, niveau en motivatie. "Er komen veel mensen die tennissen omdat ze het leuk vinden, minder voor de topsport." Dit zorgt voor veel plezier en een inspirerende omgeving, waar Ivar en zijn medespelers van elkaar kunnen leren.

Naast het pittige tennisprogramma is er ook tijd voor ontspanning tijdens de junior camps. Het avondprogramma zorgt voor een gezellige sfeer, waar Ivar en de andere spelers kunnen bijkomen van de intensieve trainingen en wedstrijden en hun horizon kunnen verbreden door te leren van de junioren uit andere culturen. Zelf leert Ivar dan graag de andere talen wat meer kennen.

Ivar ervaart de Cruyff Foundation junior camps als een inspirerende omgeving. "Het geeft me meer energie om te tennissen," zegt hij. Wanneer je op hoog niveau traint, kunnen trainingen al snel ‘saai’ worden, volgens Ivar. “Je speelt dan vaak tegen dezelfde spelers, en herhaalt veel.” Het Cruyff Foundation junior camp geeft dan een nieuwe impuls en zorgt weer voor een verse dosis inspiratie.

DSC 3775 De Noise AI standard

Vrienden & zelfvertrouwen

De vriendschappen die Ivar op de kampen sluit, zijn een extra motivatie. "Je ziet veelal dezelfde mensen, omdat de wereld rondom het rolstoeltennis niet heel groot is," legt hij uit. "Daarnaast is het echt een roller ding om naast de baan gezellig te doen.”

De Cruyff Foundation junior campen hebben Ivar niet alleen geholpen zijn tennisvaardigheden te ontwikkelen, maar ook zijn zelfvertrouwen te vergroten. Op zijn eerste kamp speelde hij zijn eerste finale, en op zijn tweede junior camp won hij die finale! Dit succes, gecombineerd met de leerzame ervaringen en de gezellige sfeer, maken de Cruyff Foundation junior campen tot een waardevolle bijdrage aan de ontwikkeling van jong talent, zoals Ivar.

ITF x Cruyff Foundation

De Cruyff Foundation en ITF werken al twintig jaar samen voor de ontwikkeling van het rolstoeltennis voor jongeren. Enerzijds zorgen we samen voor groei van de sport, zodat het voor meer kinderen met een beperking toegankelijk is. We zorgen dat er meer materialen beschikbaar zijn en dat rolstoeltennis in meer landen gespeeld wordt. We bevorderen de sport bijvoorbeeld ook in ontwikkelingslanden. Anderzijds bieden we jongeren met het Cruyff Foundation junior camp en de Cruyff Foundation junior masters mogelijkheden om zich te ontwikkelen, door de tenniscompetitie op een hoger niveau te spelen. Veel jongeren die we zien tijdens de Cruyff Foundation junior camps groeien later door tot top rolstoeltennissers in de competitie voor volwassenen.