Gepubliceerd op 1 december 2017

​De Cruyff Foundation creëert ruimte voor kinderen om te sporten. In Nederland, maar ook daarbuiten. Eind november waren we samen met Danny Cruijff en onze ambassadeur Ronald Koeman in Zuid-Afrika, om in de voetsporen van Johan Cruijff een aantal Cruyff Courts te (her)openen. Het werd een onvergetelijke trip!

Hoe kwam het allereerste internationale Cruyff Court tot stand? In het Zuid-Afrikaanse township Elandsdoorn, 200 kilometer ten noorden van Johannesburg, runde de bevlogen Nederlandse arts Hugo Tempelman een kliniek. Hij wilde de lokale jeugd vooruitzicht bieden door hen te laten sporten en benaderde Johan Cruijff. Die was al snel overtuigd en besloot het ‘trapveldjes’concept naar Zuid-Afrika te brengen. In 2004 was het eerste Cruyff Court buiten Nederland een feit. Er volgden meerderen. Zo opende het Nederlands elftal tijdens het WK in 2010 het Orange Cruyff Court in de achterstandswijk Hillbrow in Johannesburg.

Nu, bijna veertien jaar later, was de Cruyff Foundation opnieuw in Zuid-Afrika. We gingen terug naar Hillbrow, voor de heropening van het volledig gerenoveerde Orange Cruyff Court. Het is een plek waar kinderen uit de buurt weer veilig samen kunnen sporten en spelen: een mooie samenwerking met KNVB World Coaches die de jongeren hier begeleiden. We bezochten opnieuw Elandsdoorn - een bijzonder moment omdat Johan en Danny hier in 2004 samen waren. We openden een gloednieuw Cruyff Court in het township Bloempoort, een samenwerking met Hugo Tempelman’s Ndlovu Care Group en de Tjommie Foundation. Tenslotte waren we in Kaapstad voor de opening van het Cruyff Court Ajax Cape Town, in samenwerking met Ajax Cape Town.

De stralende gezichten van de kinderen, het enthousiasme waarmee de kinderen de velden op stormden om te gaan voetballen en het vrolijke onthaal bij iedere opening bewijzen dat het realiseren van deze Cruyff Courts van grote waarde zijn, ook in Zuid-Afrika. Daar doen we het voor!

Bloempoort 2017 1 Medium 2