Gepubliceerd op 10 december 2023

Met Cruyff Court Pelé in Santos (Brazilië) wordt de mijlpaal van het 300ste Cruyff Court wereldwijd gehaald. Het Court zal een enorme impact hebben in een sociaal achtergestelde gemeenschap. De opening van Cruyff Court Pelé was een feestelijke ceremonie en een eerbetoon was aan twee voetballegendes: Johan Cruijff en Pelé.

Cruyff Court Pele Nice Goncalvez 2

Cruyff Court Pelé zal een belangrijke impact hebben in de kwetsbare wijk ‘Dique da Vila Gilda’ wat een onderdeel is van de grootste favela van Zuid Amerika. Susila Cruijff, dochter van Johan Cruijff en bestuurslid van de Cruyff Foundation moedigde de kinderen aan tijdens de eerste voetbalwedstrijd op het Court.

De opening van Cruyff Court Pelé was een feestelijke ceremonie en een eerbetoon was aan twee voetballegendes: Johan Cruijff en Pelé. Cruyff Court Pelé is het 300ste Cruyff Court ter wereld en zal een belangrijke impact hebben in de kwetsbare wijk ‘Dique da Vila Gilda’ wat een onderdeel is van de grootste favela van Zuid-Amerika. Susila Cruijff, dochter van Johan Cruijff en bestuurslid van de Cruyff Foundation moedigde de kinderen aan tijdens de eerste voetbalwedstrijd op het Court.

Cruyff Court Pele Nice Goncalvez 8

Als locatie voor het Cruyff Court werd gekozen voor Santos (Brazilië). Deze stad is namelijk de geboorteplaats van Santos FC, een van de meest legendarische clubs van Brazilië waar Pelé en andere grootheden speelden. Het initiatief komt, met de steun van de Johan Cruyff Foundation en de UEFA Foundation for Children en lokale partners, op voor kinderen en jongeren uit de favela’s van Santos die direct te maken hebben met een gebrek aan sociaal-educatieve en sportieve activiteite

Cruyff Court Pele Nice Goncalvez 6

Susila Cruijff sprak tijdens de opening over de invloed van Cruyff Court Pelé op kinderen en jongeren voor wie sport geen vanzelfsprekend onderdeel van het leven is: "Mijn vader had altijd een speciale band met Pelé. Het is of door geluk of door toeval dat we hier het 300ste Cruyff Court openen in hun naam. Beiden hebben een vergelijkbare achtergrond, ze begonnen op straat te voetballen, waren selfmade voetballers en leven nog steeds voort in de herinneringen van mensen als legendes. Ze zullen een grote inspiratie zijn voor de kinderen in dit gebied. We geloven dat dit Cruyff Court de kinderen zal ontwikkelen door sport en dat het positief bijdraagt aan deze gemeenschap."


Joe Fraga, Pele’s agent en bestuurslid van de Pelé Foundation zei “De kansen die Cruyff Court Pelé deze gemeenschap en meer specifiek de kinderen van Santos biedt, zullen de indrukwekkende legacy van twee van de grootste spelers uit de geschiedenis blijven versterken. De band tussen Johan en Edson is met dit 300ste Court nog even sterk als altijd. De Pelé Foundation is vereerd om met de Cruyff Foundation aan dit zeer bijzondere en inspirerende project te hebben gewerkt. “

Cruyff Court Pele Coaches Nice Goncalvez coaches korter

Naast de hardware, de Cruyff Courts, zet de Foundation zich in voor langdurige sportprogrammering, de software, middels het opleiden van Cruijffiaanse Coaches. In Santos zijn 14 Cruijffiaanse Coaches opgeleid die wekelijks sportactiviteiten gaan organiseren op het Court. Dit doen ze door spelletjes en oefeningen die o.a. gaan over samenwerken, respect, tactiek en verantwoordelijkheid en die onderdeel zijn van de ‘14 regels van Johan Cruijff’.

Cruyff Court Pele Nice Goncalvez 7

Cruyff Court Pelé is mede mogelijk gemaakt door support van de UEFA Foundation for Children. Urs Kluser, Algemeen Secretaris van the UEFA Foundation for Children geeft aan dat hij trots is dit 300ste Cruyff Court mogelijk te maken. “Dit Court is een geweldige steun voor de gemeenschap en de kinderen die nu een veilige plek hebben om te spelen. Tegelijkertijd is dit veld speciaal, niet alleen omdat het het 300ste veld is, maar ook omdat het de namen van de twee legendes Cruyff en Pelé vertegenwoordigt!


Ook werd er nauw samengewerkt met het Instituto Plataforma Brasil (IPB), een non-profit organisatie in Brazilië die jonge mensen aanmoedigt een leidende rol te pakken in gemeenschappen waarin ze leven. De Nederlandse Joëlke Offringa staat aan het roer van IPB. Ze verhuisde 30 jaar geleden na haar studie in Delft naar Brazilië en ging niet meer weg. "Het is een droom die uitkomt om de gemeenschap deze ruimte te kunnen geven om te genieten, te spelen en even alle uitdagingen van het dagelijkse leven te vergeten. Het best mogelijke bieden aan diegenen die dat het meest nodig hebben, lokt een veranderingsbeweging uit. Op die manier is het echt mogelijk om een bijdrage te leveren aan de persoonlijke ontwikkeling van de kinderen in de gemeenschap en aan een meer rechtvaardige samenleving. Dat is prachtig!"


Andere lokale partners zijn het Instituto Arte no Dique, een non-profit maatschappelijke instelling die sociaal-cultureel werk verricht met de bevolking van Dique da Vila Gilda, COHAB Santista, de Vopak We Connect Foundation en de bedrijven Signify, AkzoNobel en Parque Balneário Hotel Santos.