Gepubliceerd op 30 mei 2022

Afgelopen weken werd een grauwe, verlaten plek in Rotterdam door kunstenaarsduo Shon Price en Joram Roukes getransformeerd tot Creative Cruyff Court. Het resultaat is een artistieke, overdekte sport - en speelplek, waar het gedachtegoed van Johan Cruijff tot leven komt.

Soufiane Touzani en de Rotterdamse wethouder Sport Christine Eskes openden het Creative Cruyff Court maandagmiddag. Daarna barstte het 'sport-festival', een feestje met sportclinics en muziek, voor kinderen en jongeren los.

25-jarig jubileum

Ter ere van haar 25-jarig jubileum komt de Cruyff Foundation in 2022 met een reeks Creative Cruyff Courts in drie wereldsteden: Rotterdam, Barcelona en Londen. In verstedelijkte gebieden moet er vaak gezocht worden naar ruimte om te sporten en spelen. De Creative Cruyff Courts roepen op creatief naar deze ruimte te kijken, want sporten kan overal. Echter, zoals Johan Cruijff zei: "Je gaat het pas zien als je het doorhebt".

Niels Meijer, directeur van de Cruyff Foundation: "Voor ons 25 -jarig jubileum wilden we iets speciaals ontwikkelen. Dat zijn Creative Cruyff Courts geworden. De boodschap hierachter is tweeledig. Richting jeugd: Vind en claim jouw space to play, maar ook richting bestuursleden van verstedelijkte gebieden: Dit is dé manier plekken te upgraden en aantrekkelijke, toegankelijke sportfaciliteiten te creëren in de stad".

Claim your Space!

Rotterdammer, freestyle voetballer en Cruyff Foundation ambassadeur Soufiane Touzani is trots dat hij centraal staat in de Space to Play campagne rondom het Court. In de video, dribbelt hij met de bal door Rotterdam, op zoek naar ruimte om te sporten. "Dit court maakt lokaal impact voor de kids, je komt hier nu graag en dat was voorheen wel anders", aldus Soufiane Touzani.

Sport- en speelplek voor kinderen en jongeren

Het Creative Cruyff Court is een uitbreiding van het bestaande Cruyff Court Feyenoord. Samen met de gemeente Rotterdam werd de sportplek onder het viaduct bij de Breeweg in de wijk Hillesluis geselecteerd. Een aantrekkelijke sportplek voor kinderen én jongeren was de doelstelling. Met lokale partijen werden sport- en spelbehoeften in kaart gebracht. Naast een voetbal- en basketbalveld zijn er daarom ook calisthenics toestellen op de geschilderde, artistieke plek geplaatst. Lokale partijen zijn aangehaakt om de sportprogrammering uit te voeren. De wens van lokale partijen is het Creative Cruyff Court in de toekomst uit te breiden met een dansvloer en freerun- objecten.

Het kunstwerk en workshops

Kunstenaars Shon en Joram van DreamCourts werkten 4 weken bijna non stop aan het prachtige ontwerp. "We organiseerden ook workshops waarbij kinderen uit de buurt een stukje court zelf konden inkleuren. Dat werkt, zo wordt het ook echt hun court" aldus Joram Roukes.

More to come!

Na Rotterdam opent in juli Creative Cruyff Court Barcelona en na de zomer staat Creative Cruyff Court Londen op het programma. De drie multi-functionele artistieke, urban courts zullen blijvend herinneren aan het 25-jarig jubileum van de Cruyff Foundation.