Gepubliceerd op 26 april 2024

Vandaag gaven Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima het startsein voor de Koningsspelen in Hoofddorp. Het was een sportief oranjefeest, waarbij het Koninklijk Paar aanschoof bij het Koningsontbijt met kinderen van basisscholen KBS Klippeholm en CBS Vesterhavet. Met z'n allen ontdekten ze allerlei sporten, want de twaalfde editie van de Koningsspelen stond in teken van 'Ontdek!'.

Koningsspelen2024 Hoofddorp Roos Pierson 6

Oranje traditie

Van Hoofddorp tot Groningen en van Aruba tot Australië; tijdens de Koningsspelen deden dit jaar opnieuw 1,3 miljoen kinderen afkomstig van 6.300 basisscholen mee. Dit zijn basisscholen in Nederland, het Caribisch deel van het Koninkrijk en Nederlandse scholen in het buitenland. De Koningsspelen zijn een traditie die, sinds de inhuldiging van Koning Willem-Alexander in 2013, niet meer weg te denken is en waarvan wij samen met de Krajicek Foundation de landelijke coördinatie in handen hebben.

Tijdens de Koningsspelen staat gezond eten en actief bewegen centraal, met het Koningsontbijt waar zo’n miljoen kinderen de dag mee starten én de Koningsspelen.

“De Koningsspelen laten zien hoe leuk gezond ontbijten, sporten en bewegen is. De stralende gezichten vandaag zijn daar het bewijs van,” vertelde Richard Krajicek, initiatiefnemer van de Koningsspelen, tijdens de landelijke opening. “Ik ben trots dat 93% van de basisscholen meedoet aan de Koningsspelen, want onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die op een jonge leeftijd al voldoende én gevarieerd sporten, ook op latere leeftijd vaker blijven sporten en bewegen.”

Koningsspelen2024 Hoofddorp Roos Pierson 5

Landelijke opening Koningsspelen

De 650 leerlingen van basisscholen KBS Klippeholm en CBS Vesterhavet genoten tijdens de landelijke opening van een gezond ontbijt, het optreden van Kinderen voor Kinderen met Daba Die Daba Daa en de sportieve activiteiten.

De feestelijke aftrap werd gedaan door het Koninklijk Paar, samen met presentatoren Ron Boszhard en Britt Dekker en kinderen van de scholen. Het thema ‘Ontdek!’ werd zichtbaar door verschillende sportoutfits die de kinderen tijdens de opening droegen. Na een druk op de grote oranje knop kleurde de lucht oranje en kon de feestelijke dag van start gaan.

Naast het Koninklijk Paar was ook Maarten van Ooijen - Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport - aanwezig.

Koningsspelen2024 Hoofddorp Roos Pierson 2

Het thema: Ontdek!

Met het thema ‘Ontdek!’ worden kinderen dit jaar tijdens de Koningsspelen uitgedaagd om nieuwe dingen op het gebied van bewegen en gezonde voeding uit te proberen. Ontdekken maakt kinderen nieuwsgierig, helpt met het ontwikkelen van nieuwe skills en is bovenal heel erg leuk.

Ter inspiratie ontvingen de scholen een sport- en feestpakket met sportmateriaal en spelideeën, het gratis Jumbo Koningsontbijt en een online doe- en beweegprogramma voor in de klas. Ook krijgen scholen de mogelijkheid om een verbinding met een lokale sportaanbieder te leggen. Zo stimuleert de Koningsspelen langdurige samenwerkingen.

Koningsspelen2024 Hoofddorp Roos Pierson 4

Over de Koningsspelen

De Koningsspelen zijn in 2013 voor het eerst georganiseerd in het kader van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander met als doel kinderen in het primaire onderwijs en hun ouders te laten zien dat samen goed ontbijten en actief bewegen belangrijk, maar vooral ook heel leuk is. Scholen bepalen zelf hoe de Koningsspelen worden vormgegeven.

De Koningsspelen worden financieel en/of faciliterend ondersteund door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Jumbo Supermarkten, PostNL, Gezonde School, JOGG, Kinderen voor Kinderen, Zappsport, Interimage, Pantar en Kenniscentrum Sport en Bewegen.