Gepubliceerd op 22 april 2022

Vanmorgen was het feest in Delft, want Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima openden daar de 10e editie van de Koningsspelen. Op ruim 6.000 scholen deden meer dan 1,2 miljoen kinderen mee aan deze dag, waarbij het belang van bewegen en gezond ontbijten centraal staan. De Cruyff Foundation is samen met de Krajicek Foundation Founding Father van de Koningsspelen.

Wat in 2013 begon als een eenmalig, sportief feest ter ere van de kroning begon, is met de tiende editie uitgegroeid tot een landelijke traditie.

“De Koningspelen zorgen ook voor verbindingen in de maatschappij. We zien waardevolle, duurzame samenwerkingen tussen scholen, sportorganisaties en gemeenten ontstaan. Dat vind ik mooi. Ik ben dan ook dankbaar dat tienduizenden leerkrachten, vrijwilligers, sportaanbieders, gemeenten en partners zich vol enthousiasme inzetten om voor de kinderen een geweldige sportieve dag te realiseren.” aldus Richard Krajicek, initiatiefnemer van de Koningsspelen.

Aan de Koningsspelen doen dit jaar wederom meer dan 1,2 miljoen kinderen afkomstig van ruim 6.000 scholen mee. Dit zijn scholen in het primaire onderwijs in Nederland, Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten en Saba. Ook doen er Nederlandse scholen in het buitenland mee aan de Koningsspelen.

In aanwezigheid van de Koning en Koningin genoten ruim 500 leerlingen van basisschool de Horizon en basisschool de Parkschool tijdens de landelijke opening van een gezond ontbijt, het lied van Kinderen voor Kinderen en sportieve activiteiten. Naast het koninklijk paar was ook minister Conny Helder van Langdurige Zorg en Sport bij de opening in Delft aanwezig.

Sportminister Conny Helder: "Fantastisch dat er vandaag zó veel kinderen de dag beginnen met bewegen. Want bewegen is ontzettend belangrijk. Door lekker te bewegen te bewegen kun je fit worden en blijven. Dat is goed voor je lijf, maar ook goed voor je hoofd. Of je nu acht jaar bent of tachtig. En het allerbelangrijkste: het is ook gewoon leuk. Dat laten de Koningsspelen heel duidelijk zien!"

Over de Koningsspelen 

De Koningsspelen zijn een sportief Oranjefeest waar gemiddeld 1,2 miljoen kinderen afkomstig van ruim 6.000 scholen in het primaire onderwijs in Nederland, het Caribisch deel van het Koninkrijk en Nederlandse scholen in het buitenland aan meedoen. De Koningsspelen vinden traditiegetrouw plaats op de laatste vrijdag voor Koningsdag.

De dag bestaat uit sportieve activiteiten die worden voorafgegaan door een gezond en feestelijk Koningsontbijt. Scholen bepalen zelf hoe de Koningsspelen worden vormgegeven.

In 2013 zijn de Koningsspelen voor het eerst georganiseerd in het kader van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander met als doel kinderen in het primaire onderwijs en hun ouders te laten zien dat samen goed ontbijten en actief bewegen belangrijk, maar vooral ook heel leuk is.

De organisatie van de Koningsspelen is in handen van de Krajicek Foundation en de Cruyff Foundation. De Koningsspelen worden financieel en faciliterend ondersteund door haar partners: Jumbo, PostNL, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Gezonde School, JOGG, Kenniscentrum Sport & Bewegen, Pantar, Interimage, Kinderen voor Kinderen en Zappsport.

LOW Koningspelen 2022 Roos Pierson DSC 8361
LOW Koningspelen 2022 Roos Pierson DSC 7971
LOW Koningspelen 2022 Roos Pierson000 4419