Gepubliceerd op 21 oktober 2019

Johan Cruijff had altijd aandacht voor kwetsbare kinderen. Zo had hij ook de wens om iets te betekenen voor vluchtelingenkinderen. En dat gaat nu - met dank aan de steun van de spelers van de Nationale Postcode Loterij - ook gebeuren!

Hiervoor hebben wij de handen ineengeslagen met Movement on the Ground. Afgelopen vrijdag werden mede-oprichter van Movement on the Ground Johnny de Mol en onze directeur verrast door de Nationale Postcode Loterij met een cheque van maar liefst 1 miljoen euro. Een ongelooflijk bedrag, waarmee wij veilige sport- en speelplekken gaan creëren voor vluchtelingenkinderen en Griekse kinderen. Dit bedrag is ook wel nodig, want de situatie op de Griekse eilanden is schrijnend met veel onrust en gebrek aan voorzieningen.

Samen met Movement on the Ground gaan we Cruyff Courts realiseren waarop ontwikkelprogramma's worden gedraaid. Twee op Lesbos en één op Samos. Plekken waar de vaak getraumatiseerde kinderen kunnen rondrennen, plezier maken en glimlachen. Samen sporten en spelen is van onschatbare waarde voor een menswaardig bestaan en om gewoon even kind te kunnen zijn. Kinderen worden gezonder, kunnen zich ontwikkelen, krijgen een zinvolle dagbesteding en leren over normen en waarden. Zo ontwikkelen zij zich fysiek en mentaal en worden zij weerbaarder.

Bijzonder is dat we met dit project de verbinding zullen leggen tussen de Griekse bevolking enerzijds en de vluchtelingen anderzijds, omdat zij beiden deel kunnen nemen aan de sport- en spelactiviteiten. Juíst het slaan van deze brug maakt het project sterk en uniek.

Johnny de Mol: “Geweldig om te horen dat de Cruyff Foundation het belangrijk vindt dat we meer moeten omkijken naar vluchtelingen. Met Wesley Sneijder als ambassadeur van de Cruyff Foundation kwam ons doel in een stroomversnelling. Niet alleen de nieuwkomers op Lesbos en Samos helpen we hiermee, maar ook de bewoners van de eilanden die het zwaar hebben. Dit is een enorme opsteker voor ons allemaal en we zijn eeuwig dankbaar. We gaan er iets geweldigs moois van maken.”

Bedankt spelers van de Nationale Postcode Loterij! Samen met Movement on the Ground gaan wij ons keihard inzetten om deze ruimte te creëren voor de Griekse en vluchtelingenkinderen.

Lesbos2

Fotocredits: Joey O'Loughlin