Chantalle

Ruimte voor talenten en kinderen met een beperking.

De Cruyff Foundation is een trotse partner van het KNZB Paralympisch Zwemteam. Wij ondersteunen de verschillende talentenselecties en helpen bij de organisatie van open trainingen voor kinderen met een beperking.

Teamfoto parazwemmen

Een kans om te groeien.

De talentenselecties van het paralympisch zwemmen bestaan uit de Johan Cruyff Foundation (JCF) selectie en de junioren/jeugdselectie. In de JCF-selectie zitten op dit moment dertien jongens en meisjes vanaf 14 jaar. Deze jongens en meiden worden al vanaf jonge leeftijd gevolgd en laten zien dat ze stappen maken. Talenten horen bij de selectie op het moment dat zij internationaal geclassificeerd zijn. Vanaf dat moment kunnen ze mee dingen naar de internationale top. Naast de JCF-selectie is er binnen het paralympisch zwemmen ook een junioren/jeugdselectie. Deze selectie bestaat uit zeventien jongens en meiden die één keer in de twee weken samen trainen in Amersfoort. Het doel is om het aantal junioren in de jeugdselectie zo groot mogelijk te laten worden. Want dan zijn zwemmen er meer kinderen met een handicap!

Zwembad

Open trainingen

Via open trainingen, die een paar keer per jaar door de KNZB georganiseerd worden, komen kinderen met een beperking in aanraking met wedstrijdzwemmen. De KNZB helpt deze zwemmers en ouders bij het vinden van een geschikte zwemvereniging, waar de kinderen kunnen starten met hun zwemcarrière. Op het moment dat ze daar gestart zijn met trainen en ze een startnummer hebben bij de KNZB, kunnen ze nationaal geclassificeerd worden. Van daaruit zijn de lijntjes kort om uiteindelijk door te stromen naar één van de talentenselecties.

Blij

Linda Huisjes vertelt wat onze steun betekent

“Wij zijn ontzettend blij met de ondersteuning die wij vanuit de Cruyff Foundation krijgen. Zonder deze steun kunnen wij niet zulke mooie activiteiten aanbieden voor de talentenselecties zoals we dat nu doen. Ook zouden we zonder de steun van de Cruyff Foundation geen open trainingen kunnen organiseren en zouden er veel minder kinderen met een beperking in aanraking komen met de zwemsport.’’

Zwembad

Meer kinderen in beweging

De KNZB en de Cruyff Foundation hebben hetzelfde doel: kinderen met een beperking aan het sporten krijgen. In de afgelopen jaren zijn al verschillende talenten uit de JCF-selectie doorgegroeid tot de wereldtop: Liesette Bruinsma, Lisa Kruger, Chantalle Zijderveld en Bas Takken kwamen allemaal in actie op Paralympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016. Hier was Liesette Bruinsma zelfs goed voor twee gouden, een zilveren en twee bronzen medailles. Afgelopen jaar zijn Rogier Dorsman, Amber van der Kruk, Thomas van Wanrooij en Querijn Hensen vanuit de JCF-selectie doorgestroomd naar de nationale selectie. Voor de toekomst hopen we dat er nog meer talenten uit deze selecties zullen pieken tijdens de Paralympische Spelen!

Zijderveld 7379

aan het woord

Parazwemster Chantalle Zijderveld was ooit één van de 14 van Johan en is sindsdien trouwe ambassadeur van de Cruyff Foundation. Ze vertelt je in de video hieronder wat het zwemmen haar heeft gebracht. "Ik vind het belangrijk dat kinderen de kans krijgen om elke dag te doen wat ze het liefste doen. Voor mij is dat dat ik elke dag in het water lig." Foto: Mathilde Dusol