Urgentie: beweegarmoede

Wereldwijd bewegen kinderen en jongeren te weinig, vooral de leeftijdsgroep van 11-17 jaar. Meiden bewegen zelfs duidelijk minder dan jongens. Veel schermtijd draagt bij aan een ongezonde levensstijl. In Nederland zitten volwassenen (vanaf 15 jaar) gemiddeld meer dan 8,5 uur per dag, vaak achter een scherm. Deze trend is wereldwijd te zien en vertaalt zich in verminderde sociale vaardigheden en gezondheidsrisico’s als obesitas en slaapproblemen. 

In Nederland is sport en bewegen een belangrijk onderdeel van de maatschappij, maar voor lang niet iedereen vanzelfsprekend. De feiten spreken voor zich: 

  • 38,5% van de Nederlandse kinderen van 4-11 jaar voldoet niet aan de beweegrichtlijnen.
  • 58,5% van de Nederlandse jongeren van 12-17 jaar beweegt onvoldoende.
  • In het Verenigd Koninkrijk (80%), Spanje (77%) en de Nederlandse Antillen (87%) voldoen jongeren niet aan de beweegrichtlijnen.
  • Wereldwijd beweegt 81% van de jongeren tussen 11 en 17 jaar niet genoeg.
  • Meiden bewegen wereldwijd gemiddeld 7% minder dan jongens.
  • 60% van de kinderen met een verstandelijke handicap en 70% van de kinderen met een lichamelijke handicap sporten niet wekelijks. 

Juist voor kinderen met een handicap is sport en bewegen extra belangrijk om beter te leren omgaan met hun handicap en lekker in hun vel te zitten. In andere landen waar wij actief zijn, bijvoorbeeld Zuid-Afrika, is de toegang tot sport vaak nog beperkter. Daar ligt de nadruk vaak op basisbehoeften zoals onderwijs, gezondheidszorg en veiligheid, die in veel gevallen de hoogste prioriteit hebben. Dit beperkt de toegang tot sport en beweging voor kinderen en jongeren in deze landen, wat de urgentie van onze initiatieven daar des te groter maakt.