In 1997 kwam de droom van Johan Cruijff, één van de grootste voetballers aller tijden, uit. Met de oprichting van de Johan Cruyff Foundation kon hij sport en kinderen met elkaar verbinden. Deze droom begon in Amerika, waar Johan een buurjongen had met het syndroom van down. Hij speelde niet mee met de andere kinderen op straat, omdat hij niet werd opgenomen in de groep. Johan maakte op speelse manier contact met hem, kreeg zijn vertrouwen en het jochie ontwikkelde zich steeds meer. Op een dag speelde hij gewoon mee en straalde van oor tot oor.

Voor Johan was de kracht van sport bewezen. Door te sporten leren kinderen, met en zonder beperking, hun talenten te ontdekken en krijgen ze zelfvertrouwen, wat bijdraagt aan hun ontwikkeling binnen de maatschappij.

Maar wie was Johan Cruijff eigenlijk? Bekijk de video van het Klokhuis hieronder.

Sinds 2016 moeten we Johan helaas missen. Zijn missie om sport en kinderen met elkaar te verbinden zetten we nog elke dag voort. Zijn waarden en visie leven we nog elke dag na in de projecten die we draaien. We continue the Cruyff Legacy.

#14

Op 30 oktober 1970 speelde Johan Cruijff met Ajax, na een blessure, eindelijk weer een hele wedstrijd. Per toeval droeg hij niet zijn vertrouwde nummer 9, maar het (reserve)shirt dat over was: nummer 14. Ajax won de wedstrijd tegen PSV. Sindsdien droeg Johan nummer 14. Bij Ajax blijft nummer 14 voor altijd aan Johan Cruijff verbonden en zal nooit iemand anders meer met nummer 14 spelen.

Nummer 14 is hiermee bijna net zo legendarisch geworden als Johan Cruijff zelf. Omdat het nummer zo onlosmakelijk met hem verbonden is, komt het binnen de Cruyff Foundation nog veelvuldig terug. Zo zijn de 14 regels van Johan Cruijff zichtbaar bij veel van onze projecten en heet één van onze projecten Schoolplein14. Natuurlijk leven we als Foundation de regels zelf ook na!

Johan Alleen Voor Website Te Gebruiken Tot 2028 Klein