01 03

Moving forward

'2020 wordt een jaar waarin we nog meer ruimte geven aan kinderen. Ruimte waar ze zich kunnen ontwikkelen, ruimte om vrienden te maken en ruimte waar ze hun fysieke en mentale gezondheid kunnen verbeteren. Ruimte om het beste uit zichzelf te halen.’ Met deze woorden sloten we vorig jaar af, op de drempel van de wereldwijde coronacrisis. Het werd een jaar vol serieuze uitdagingen.

01 02

Elk nadeel heb z'n voordeel

Ondanks alle restricties is het gelukt om ruimte te geven aan kinderen en jongeren die dat nodig hebben. En daarbij haal ik graag een favoriete quote van Johan Cruijff aan: ‘Elk nadeel heb z’n voordeel.’ De coronacrisis daagt ons uit. En dankzij de vasthoudende inzet van het team, trouwe support van onze ambassadeurs en vrijwilligers, professionele samenwerking met organisaties en instellingen en constructieve partnerships is het in deze moeilijke tijd gewoon gelukt kinderen en jongeren te bereiken.

01 03

Vluchtelingenkinderen

We zetten ons al jaren in voor kinderen en jongeren. Kinderen uit aandachts- en achterstandswijken, kinderen met een beperking. Het is een grote wens van de familie Cruijff om ook iets te betekenen voor vluchtelingenkinderen. In januari reisde ik met Susila Cruijff en Johnny de Mol af naar de vluchtelingenkampen op het Griekse eiland Lesbos. Samen met Movement on the Ground realiseren we op Lesbos en Samos 3 Cruyff Courts, met steun van de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij. Voor Susila en mij was het de eerste keer dat we de situatie ter plekke zagen. Het maakte op ons beiden ongelooflijk veel indruk. De Cruyff Courts op de Griekse eilanden móeten er komen.

Orange bg

Lesbos

Fantastisch dat het eerste Cruyff Court inmiddels vol enthousiasme in gebruik is. En natuurlijk hadden we gehoopt verder te zijn. Maar in het najaar is het overbevolkte vluchtelingenkamp Moria door brand nagenoeg geheel verwoest. De wederopbouw vraagt tijd en aandacht. De realisatie van de velden in Lesbos is uitgesteld tot 2021.

01 05 Cruyff Court Palma Spanje

Effecten corona

In ons werk voelen we de effecten van de coronapandemie, in Nederland en de rest van de wereld. In Zuid-Afrika, Maleisië en het Verenigd Koninkrijk moesten alle Cruyff Courts sluiten. Voetbalprogramma LaLeague is in zowel Brazilië als Nicaragua uitgesteld. Activiteiten worden online gedraaid. Fondsenwerving blijft een serieuze uitdaging. Wij zeggen: als het niet kan zoals het moet, dan moet het zoals het kan.

02 08

Positieve impuls

Kwetsbare kinderen en jongeren hebben in deze tijd écht minder mogelijkheden. Dat is zorgelijk en gaat ons aan het hart. Het niet hebben van voldoende ruimte, de juiste begeleiding of materiaal zorgt ervoor dat ze nauwelijks in beweging komen. Daarom is het belangrijk om hen, juist nu, een positieve impuls te geven.

01 07

#Beweegmee

Samen met leerkrachten uit het speciaal onderwijs, hebben we in eigen land beweegvideo’s opgenomen met onze ambassadeurs. De video’s zijn voor kinderen met en zonder beperking. Om thuis te bekijken, tijdens de vakantie of in de klas. De videoserie is op ons YouTube-kanaal nog steeds te zien.

CF TRUCJES MET TOUZANI OEFENING1 THUMBNAIL 1
01 08

Open Dag on Tour

De 20ste editie van de Open Dag was in alle opzichten onvergetelijk. Vanwege de strenge coronamaatregelen konden kinderen niet naar het Olympisch Stadion komen, en dus gingen wij samen met onze ambassadeurs naar de kinderen toe. Fantastisch. We gingen langs bij 20 plekken om samen te sporten en plezier te maken: scholen uit het speciaal onderwijs, instellingen, verenigingen en Cruyff Courts die al jaren bij onze Open Dag betrokken zijn. Daarnaast kregen nog eens 60 projecten een Cruyff Foundation Sportpakket.

01 09

Winter Games

Ontstaan vanuit de urgentie van corona: de Winter Games. Samen met de Krajicek Foundation en Sociaal Werk Nederland zijn we initiatiefnemer. Op Cruyff Courts en Krajicek Playgrounds in het hele land organiseren we in de winterperiode activiteiten voor jongeren, begeleid door onder andere buurtsportcoaches. Van half december 2020 tot en met eind februari 2021 zijn er lokaal ruim 3.000 extra sport- en spelactiviteiten op meer dan 900 locaties. We zijn waanzinnig trots op wat we in korte tijd coronaproof hebben kunnen optuigen.

01 10

Summer Games

En we gaan door: met de Summer Games. Ook in de zomerperiode 2021 zijn er sport- en spelactiviteiten in de wijk. We spannen ons in om ons initiatief blijvend vorm te geven – en dat kan alleen met steun vanuit de politiek.

Blue bg

Buitenspelen

Structurele aandacht voor bewegen en buitenspelen is key. We hebben daarom De Buitenspelers opgericht: samen met Jantje Beton, Krajicek Foundation, Nickelodeon, Mulier Instituut en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De Buitenspelers dagen kinderen uit voor De Buitenspelers Challenge. Samen geven wij kinderen het woord en laten wij hen zelf vertellen hoe we ervoor kunnen zorgen dat kinderen weer veel gaan bewegen. Het komend jaar ga je meer horen van De Buitenspelers.

Bibian Mentel en Johan Cruijff

Ambassadeurs

Ik kan niet voorbijgaan aan het overlijden van 2 van onze geliefde ambassadeurs: Wim Suurbier en Bibian Mentel. In juli moesten we afscheid nemen van Wim. Hij overleed op 75-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersenbloeding. Wim was oud-teamgenoot van Johan en enthousiast ambassadeur. We missen hem. We missen Bibian. Haar overlijden heeft ons diep geraakt. We zijn ontzettend dankbaar dat deze powervrouw in de laatste fase van haar leven nog zoveel heeft kunnen betekenen voor kwetsbare kinderen.

Blue bg

Impact is onmiskenbaar

De Johan Cruyff Foundation zet zich al 24 jaar in om ruimte te creëren voor kinderen om te sporten en te spelen. De impact van de activiteiten en projecten wordt structureel gemeten en in kaart gebracht. De groeiende impact van ons werk is onmiskenbaar. Dat houden we vast. In de anderhalve meter-samenleving is voldoende beweging een uitdaging, maar laten wij er nu net om bekend staan geen uitdaging uit de weg gaan.

01 14

Winnen doe je met z'n allen

Ik ben geweldig trots op het verschil dat we maken, samen met samenwerkingspartners, organisaties, instellingen, bedrijven, gemeenten en alle andere betrokkenen. Dankjewel voor jullie steun en support. Zoals Johan ooit mooi zei: ‘Winnen doe je met z’n allen’. Zijn visie is en blijft onze drijfveer. We zetten zijn legacy onvermoeibaar voort. Niels Meijer, directeur Johan Cruyff Foundation

Recent beeld Niels Meijer
Blue bg

Download

Op deze pagina's, bereikbaar via het menu hieronder, kun je door een samenvatting van het jaar 2020 scrollen. Het volledige jaarverslag 2020 is ook beschikbaar als pdf en kun je hieronder downloaden.

Download jaarverslag 2020 [pdf]