Lesbos story slide1

De wens van Johan

Johan Cruijff had altijd aandacht voor kwetsbare kinderen. Zo had hij ook de wens om iets te betekenen voor vluchtelingenkinderen. Dankzij de samenwerking met Movement On The Ground en de spelers van de Nationale Postcode Loterij is deze wens nu in vervulling gegaan; Het eerste Cruyff Court op Lesbos is gerealiseerd.  Contentmaker Kalvijn is gevraagd de vluchtelingensituatie op Lesbos en de impact van ruimte voor sport en spel onder de aandacht te brengen bij jongeren.

Lesbos story slide2

Kalvijn komt aan op Lesbos

In vogelvlucht kaart Kalvijn de vluchtenlingensituatie aan en neemt je mee het kamp in en het Cruyff Court op. In gesprek met de twee Mohammeds, vriendjes van 7 en 8 jaar uit Afghanistan, hoor je hoe zij het leven in het vluchtelingenkamp ervaren. Ook belt hij met de dochter van Johan, Susila Cruijff, zij vertelt over de wens van haar vader wat te doen voor vluchtelingen kinderen. Bekijk hem nu!

Lesbos story slide4

Speciale dag voor Saifullah

Kalvijn ontmoet Saifullah op een heel speciaal moment, namelijk op de dag dat hij en zijn familie het kamp mogen verlaten. Kalvijn praat met hem over het leven in het vluchtelingenkamp RIC Lesbos en wat het Cruyff Court voor hem betekent. Ook leer je meer over de missie van Movement On The Ground en vertelt Ali zijn verhaal.

Lesbos story slide3

De kracht van sport

Kalvijn ontmoet Seyfollah (14 jaar uit Afganistan) en bezoekt Moria, het vluchtelingenkamp dat is afgebrand. Daarna is RIC Lesbos gebouwd. Om straks op het Cruyff Court voldoende activiteiten te hebben worden er Cruyff Foundation coaches opgeleid door Rob en Danya. Kalvijn praat met Rob over de missie "Creating Space" van de Cruyff Foundation.

Lesbos story slide5

More to come

In het kader van ‘het kan altijd beter’, vraagt Kalvijn zo veel mogelijk mensen wat ze nodig hebben in het kamp. In de afgelopen vier afleveringen hebben we inzicht gekregen in hoe het leven op RIC Lesbos is. En hoe ingewikkeld de gehele vluchtelingensituatie ook is, uiteindelijk wil vrijwel iedereen hetzelfde. Kijk de aflevering voor het antwoord.

Lesbos story slide6

Movement On The Ground

Movement On The Ground is een organisatie die reageert op de humanitaire crisis die onschuldige mannen, vrouwen en kinderen treft die uit hun huizen zijn verdreven als gevolg van klimaatverandering, armoede en oorlog.

Lees meer

Met een vaste aanwezigheid op de Griekse eilanden Lesbos, Samos en Chios en in Athene, ondersteunt de organisatie vluchtelingen en hun gastgemeenschappen door niet-geadresseerde behoeften te vervullen met mensgerichte programma's en oplossingen. De kern van de Movement On The Ground-missie is de 'Camp to campUs'-filosofie, het proces van het transformeren van hotspots voor vluchtelingen in veilige, helende, stimulerende en waardige omgevingen.

Lesbos story slide7

Gezamenlijke missie

Samen geloven de Cruyff Foundation en Movement On The Ground dat een menswaardiger bestaan voor vluchtelingen én meer verbinding tussen de vluchtelingen en de lokale bevolking gerealiseerd kunnen worden door de inzet van sportfaciliteiten en -begeleiding.

Lees meer

Sport en spel kan namelijk letterlijk voor verandering zorgen, zeker ook in onderlinge verhoudingen. Sport is een universele taal, ongeacht achtergrond, cultuur, religie of beperking. Het zorgt voor ontwikkeling, zelfvertrouwen, maar ook voor verbinding. En daar heeft ieder mens, en hebben juist ook kinderen, recht op.

Lesbos story slide8

Spelers van de Nationale Postcode Loterij

Middels de steun van de spelers van de Nationale Postcode Loterij kunnen er straks 3 Cruyff Courts aangelegd worden, twee op Lesbos en een op Samos. Ook zullen er Cruyff Foundation opgeleide coaches actief ontwikkelprogramma’s draaien met jongeren en samen met hen een activiteitenprogramma verzorgen. De Nationale Postcode Loterij doneerde een cheque van maarliefst 1 miljoen euro om dit te realiseren. 

Seacon

Seacon Logistics

Seacon is al jaren partner van de Cruyff Foundation. Ook in dit project hebben ze ons groots gesteund. Twee chauffeurs reisden met de vrachtwagen helemaal naar Lesbos om daar de materialen voor de 3 courts af te leveren. Lees het verslag van Seacon!

Lees verslag
Kalvijn

Kalvijn

Kelvin (25) of beter bekend als ‘Kalvijn’ is een echte nuchtere Hollandse jongen uit Groningen. Maar naast zijn Hollandse nuchterheid schuilt een echt multi-talent. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij al talloze titels op zijn naam staan in het medialandschap.

Lees meer

Kelvin startte zijn eerste video in 2010 onder de naam ‘TheKelvlog’ die in 2016 veranderde naar Kalvijn. Daarnaast ken je Kelvin ook als eigenaar van de VEED Awards, eigenaar van het bedrijf Cinemates, als programmamaker, als producent van verschillende eigen series, als muzikant én auteur van ‘Van Niks Naar Clicks’. Kortom, Kelvin is een gedreven content maker op ieder vlak. Zijn levensmotto “doe eens gek je bent al normaal” sluit hier piekfijn op aan.

Lesbos story slide9

"Alleen kun je niets, je moet het samen doen."

Dat zijn woorden van Johan Cruijff, die zeker gelden voor het naleven van zijn visie, die wij gezamenlijk voortzetten. Kom jij ook in actie?

Kom in actie