Gepubliceerd op 17 september 2020

De Streetwise Cup, het grootste straatvoetbaltoernooi van Nederland, wordt vanaf eind september georganiseerd door de Johan Cruyff Foundation en de Krajicek Foundation voor kinderen in aandachtswijken in de leeftijd van 10 t/m 15 jaar.

Naast plezier in het spel is het van essentieel belang dat deelnemers zich bewust worden van het thema equality en start iedere spelronde met een centrale openingsceremonie. Zo wordt niet alleen op het veld, maar ook daarbuiten het verschil gemaakt.

Op een laagdrempelige manier brengen we tijdens dit toernooi gelijkheid onder de aandacht en maken we het onderwerp bespreekbaar. Altijd op basis van respect, eerlijkheid, plezier en onderlinge samenwerking. Want hier is iedereen gelijk. Ongeacht waar je vandaan komt, wat je gelooft en wat je overtuigingen zijn.

Samenwerking

Zowel de Cruyff Foundation als de Krajicek Foundation zetten al jarenlang (wereldwijd) sport in als middel en verschaffen elke dag aan duizenden kinderen speelruimte. Helaas constateren beide organisaties dat er (grote) uitval is in het structureel sporten bij de 13+ doelgroep. Tevens zijn meiden minder vaak op Cruyff Courts of Playgrounds te vinden. Om deze redenen is een nieuw landelijk straatvoetbaltoernooi in het leven geroepen om de jeugd in beweging te brengen, waarbij bewustwording van sociale onderwerpen een belangrijke rol speelt.

Speelrondes

De Streetwise Cup bestaat uit 4 speelrondes (lokale voorronde, kwartfinale, halve finale en landelijke finale) en 4 poules: meiden 10-12 jaar, meiden 13-15 jaar, jongens 10-12 jaar en jongens 13-15 jaar. De eerste voorrondes gaan van start op 23 september en worden gespeeld op de Cruyff Courts en Krajicek Playgrounds. De landelijke finale vindt eind juni 2021 plaats.

Toolkit

Download hier de Toolkit! Deze is speciaal ontwikkeld voor samenwerkende gemeenten, welzijnsorganisaties en jongerenwerk.