Buurtsportcoaches & jongerenwerkers

Jongerenwerkers, buurtsportcoaches: ze geven aandacht aan jongeren en maken met hen een sterkere, leukere en veilige buurt. Corona maakt dit een extra moeilijke tijd. Op alle fronten wordt ruimte van jongeren beperkt: sociaal, buiten, binnen. Ze horen vooral wat niet kan en niet mag.

Sociaal Werk Nederland, de Krajicek Foundation en de Cruyff Foundation vinden het tijd voor een tegengeluid. Laten zien wat wél kan, en wat er óók gebeurt in buurten. Sporten in je buurt, anderen ontmoeten: dat is essentieel en belangrijk. Alhoewel er de laatste jaren vooral bezuinigd wordt in het jongerenwerk, groeit de behoefte aan mensen en initiatieven juist. Dit belang willen deze organisaties laten zien aan Nederland.

Niels Meijer, directeur Cruyff Foundation: “Er wordt op zoveel plekken fantastisch werk gedaan in de wijken in Nederland. Juist in deze coronatijd zijn de activiteiten in de buurt en het contact van jongerenwerkers en buurtsportcoaches met jongeren essentieel. De nieuwsberichten in de media die uit de wijken komen, laten vaak een eenzijdig beeld zien, ze vertellen niet wat er allemaal wel voor goede dingen gebeuren. Wij willen graag een positief geluid laten horen. Een ode aan iedereen die zich inzet voor jongeren in de buurt.”

We maken vijf verhalen ‘uit de buurt’. Vandaag het eerste verhaal: Grote Broers en Zussen geven het voorbeeld in Uden.