Cruyff Foundation

Cruyff Foundation

Minister Schippers opent Speciaal Cruyff Court in Rio de Janeiro tijdens Paralympische Spelen


Op 15 september heeft Edith Schippers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, een Speciaal Cruyff Court voor blinden en slechtzienden geopend op het terrein van Urece, een Braziliaanse organisatie voor blinden en slechtzienden. Schippers werd bijgestaan door Susila Cruijff, dochter van Johan Cruijff en Anderson Dias, voorzitter van Urece. Dit Speciale Cruyff Court wordt gefinancierd door de Johan Cruyff Foundation. Partners van dit project zijn Philips en AkzoNobel, die respectievelijk voor de belichting en de coating van het veld hebben gezorgd.

Opening Special Cruyff Court In Rio 03

De Johan Cruyff Foundation is een initiatief van de Nederlandse voetballegende Johan Cruijff, gestart in 1997. Het motto van de Foundation is: ‘Breng jeugd in beweging’. Sporten verbetert de fitheid van kinderen, leert ze met elkaar om te gaan en helpt in de ontwikkeling. Via Cruyff Courts, Schoolplein14 en sportprojecten voor gehandicapte kinderen, wil de Johan Cruyff Foundation kinderen motiveren om actief te worden. De Johan Cruyff Foundation heeft al meer dan 200 Cruyff Courts en 38 Speciale Cruyff Courts opgeleverd. Een Cruyff Court is een moderne invulling van het aloude trapveldje en fungeert als een ontmoetingsplek; een plek waar thema’s als respect voor elkaar, gezondheid, integratie, ontwikkeling en samen spelen centraal staan.

Minister Schippers zei tijdens te openingsceremonie: “Nederland en Brazilië hebben een sterke sportcultuur gemeenschappelijk. We bewonderen de Braziliaanse voetbalcultuur en we weten dat Nederlandse sport, en vooral Nederlands voetbal, gerespecteerd wordt door Brazilianen. Ik ben erg trots om hier te zijn en deze Speciale Cruyff Court te openen als baken van onze gemeenschappelijke sportcultuur. Maar er is meer. Met dit Speciale Cruyff Court, waar blinde en slechtziende kinderen kunnen spelen en sporten, geeft de Johan Cruyff Foundation iets aan Brazilië als herinnering aan de Paralympische Spelen die momenteel worden gehouden. Met dit Cruyff Court kunnen kinderen echt ontdekken wat ze leuk vinden".

Anderson Dias, voorzitter van Urece, is zeer trots op dit Speciale Cruyff Court als nieuwe faciliteit voor slechtziende kinderen in Urece. “Deze speelplaats past in onze strategie om sport te ontwikkelen voor blinde en slechtziende kinderen. Wij zien ook dat sport kinderen helpt bij de ontwikkeling. We zijn de Johan Cruyff Foundation erg dankbaar dat Urece geselecteerd is om dit eerste Speciale Cruyff Court in Brazilië te krijgen".

Brazilië heeft al een andere Cruyff Court, dat in São Paulo werd geopend in 2010.


Gehandicapte jeugd
Gehandicapte jeugd

Wij ondersteunen sportprojecten voor de gehandicapte jeugd, werken samen met sportbonden en andere organisaties.

Lees meer
Speciale Cruyff Courts
Speciale Cruyff Courts

De Cruyff Foundation realiseert ook Speciale Cruyff Courts bij instellingen voor kinderen met een handicap.

Lees meer
Nationale Postcode Loterij

Copyright © Cruyff Foundation